'Nucleaire deal over Tihange 1 kan België duur komen te staan'

12/06/15 om 04:36 - Bijgewerkt om 09:01

De geheime nucleaire conventie over Tihange 1 geeft Electrabel en EDF stevige garanties dat die kernreactor tot 2025 kan blijven draaien. Als de politiek ooit zou beslissen de reactor sneller te sluiten, komt dat België duur te staan. Oppositiepartij Groen dreigt de conventie openbaar te maken als minister Marie-Christine Marghem (MR) dat niet doet.

'Nucleaire deal over Tihange 1 kan België duur komen te staan'

Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie © BELGA

Dat schrijft De Tijd, die de conventie kon inkijken. Daarin staat dat de regering bij sluiting binnen de 30 dagen de reële economische schade moet vergoeden, "een bedrag dat fors kan oplopen".

De conventie werd door de vorige regering Di Rupo gesloten en regelt de modaliteiten om Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Er werd afgesproken dat de elektriciteitsmaatschappijen Electrabel en EDF een deel van de winst van Tihange 1 moeten afstaan aan de overheid, als die winst een bepaalde drempelwaarde overschrijdt.

Winstmarge 9,3 procent

De Tijd merkt op dat die drempelwaarde erg hoog ligt: de overheid verdient pas mee als Electrabel en EDF eerst alle exploitatiekosten en moderniseringsinvesteringen hebben terugverdiend én een winstmarge van 9,3 procent hebben gerealiseerd.

De energieproducenten bedongen ook dat in de toekomst geen andere nucleaire taksen op de centrale worden geheven. De geheime conventie werd vorig jaar zwaar bekritiseerd door de toenmalige oppositie omdat er geen parlementaire controle op was.

De huidige minister van Energie, Marie-Christine Marghem (MR), weigert nu de tekst van de overeenkomst vrij te geven. Ze werkt momenteel aan een gelijkaardige conventie over Doel 1 en 2.

'Achterkamerpolitiek'

Oppositiepartij Groen vraagt dat de conventie publiek wordt gemaakt en dreigt ermee dat zelf te doen als Marghem het niet binnen de tien dagen doet.

'Dit is vooral een zoek van hoe je aan politiek doet,' zei Kamerfractieleider Kristof Calvo in De ochtend op Radio 1. 'Dit is in achterkamertjes geregeld door Di Rupo (PS) en Wathelet (CD&V, Marghems voorganger en nu in de oppositie, nvdr.) en Marghem gaat op dezelfde weg verder.' (Belga/RR/KVDA)

Onze partners