Noodplan tegen stroomtekort is geen nieuw plan

21/09/12 om 04:54 - Bijgewerkt om 04:54

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) herhaalt dat er deze winter geen stroomtekort zal zijn, ook al liggen de centrales Doel 3 en Tihange 2 lange tijd stil.

Noodplan tegen stroomtekort is geen nieuw plan

© Belga

Om te beletten dat deze winter het licht uitgaat, hebben hoogspanningsnetbeheerder Elia en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet een winterplan klaar. Beide benadrukken dat er 'normaal' niets aan de hand is, maar mocht er toch iets mislopen, dan zijn ze voorbereid.

De maatregelen zijn niet nieuw. Het plan bestaat uit drie stappen, die afhankelijk van de ernst van de situatie zullen worden ingezet.

In een eerste stap zal Elia de bevolking oproepen om minder te verbruiken tussen pakweg 18 en 20 uur, door de vaatwasser, de wasmachine of de droogkast niet te laten draaien, de strijk wat te laten staan of niet te koken met de oven.

Ergste scenario

Mocht dat niet volstaan, dan kan de regering een tijdelijk verbod opleggen om elektriciteit te verbruiken voor bepaalde doelen. Al is niet helemaal duidelijk hoe dat afgedwongen kan worden, want er zijn geen straffen voorzien voor overtreders.

In het ergste scenario koppelt Elia gezinnen in meer landelijke gebieden een uur of twee af, om een algehele panne te voorkomen. Dat wordt door Elia een 'brown-out' genoemd. De grootsteden zouden pas in uiterste nood zonder elektriciteit worden gezet.

Stroom invoeren

"In principe kan België het wegvallen van de centrales in Doel en Tihange ruimschoots compenseren met invoer van elektriciteit, maar de marge is toch kleiner geworden", zegt Patrick De Leener van de netbeheerder. Vooral in de vooravond - typisch een piekmoment - op koude winterdagen is een tekort niet denkbeeldig. (Belga/TV)

Onze partners