Noodkreet van Zorgnet Vlaanderen: 'Rusthuizen tot 20% duurder'

01/12/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

Zorgnet Vlaanderen waarschuwt dat de prijs van een verblijf in een rusthuis de komende jaren flink zal stijgen. Oorzaak zijn de besparingen van de Vlaamse Regering.

Noodkreet van Zorgnet Vlaanderen: 'Rusthuizen tot 20% duurder'

© reuters

De prijs van een rusthuisverblijf zal de komende jaren onvermijdelijk flink omhooggaan. Dat zegt Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepelvereniging van de rusthuizen, in De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg op maandag. 'De overheid snijdt immers in de subsidies, terwijl de rusthuisbewoners steeds meer zorg nodig hebben. Dat moeten we érgens doorrekenen', zegt Peter Degadt.

Besparingen van de Vlaamse regering.

Volgens Zorgnet Vlaanderen dreigt een stijging tot 20 procent: van gemiddeld 50 tot meer dan 60 euro per dag. Oorzaak is de besparingen van de regering. "Tot nu kregen we 60 procent subsidies voor de bouw en renovatie van woonzorgcentra, maar die worden geschrapt. Ook de extra middelen die we kregen voor de verzorging van zwaar hulpbehoevende bejaarden vallen weg. Daardoor zullen de kosten fors toenemen."

Om die stijging te kunnen doorrekenen, willen de rusthuizen af van de "vaste" verblijfsprijs die nu geldt voor woonzorgcentra. Een rusthuis kan pas haar prijs verhogen als de overheid daarvoor haar goedkeuring geeft. Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is nog overleg daarover gepland.

SP.A: 'Onduidelijkheid creëert onrust'

De SP.A, die in het Vlaams parlement in de oppositie zit, sluit zich aan bij Degadts "alarmkreet". Vlaams parlementslid Jan Bertels wijst op het afgesproken besparingspad van de Vlaamse regering, waarbij 247 miljoen euro besparingen op Welzijn voorzien zou zijn. "Wat komt er nog?", vraagt Bertels. "De onduidelijkheid creëert onrust. Minister Vandeurzen moet die onduidelijkheid wegnemen."

De Vlaamse socialist steunt ook het pleidooi van Degadt voor transparantie in de dagprijzen. Concreet breekt Degadt een lans voor een 'prijslijst' op de site van het rusthuis, die aangeeft wat een bewoner krijgt voor de dagprijs. Een algemene website kan dan een vergelijkende tabel geven voor alle rusthuizen. De transparantie zal volgens Degadt voorkomen dat de prijzen onbeperkt omhoog gaan.

Ook op Twitter liet de oppositie van zich horen:

Lees meer over:

Onze partners