NMBS-personeel lui en wereldvreemd? Vakbond dreigt met staking

19/04/14 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

De socialistische vakbond ACOD dreigt met een staking bij het spoor. Ex-spoorbaas Marc Descheemaeckers heeft bij het NMBS-personeel kwaad bloed gezet nadat hij hen lui en wereldvreemd noemde.

NMBS-personeel lui en wereldvreemd? Vakbond dreigt met staking

Marc Descheemaecker © BELGA

Lui en wereldvreemd. Zo noemde ex-spoorbaas Marc Descheemaecker het NMBS-personeel in zijn boek 'Dwarsligger' dat niet alleen bij de NMBS en zijn werknemers maar ook bij een groot deel van de politiek in het verkeerde keelgat is geschoten. Gelijktijdig met het verschijnen van het boek maakte Descheemaecker bekend dat hij bij de verkiezingen kandidaat is voor de N-VA.

Descheemaecker laat zich op meer dan één manier denigrerend uit over de mensen aan wie hij vele jaren leiding gaf. 'Weet je hoeveel mensen er werken bij de NMBS? De helft,' is een mopje dat op weinig bijval kan rekenen.

'Je kan je inbeelden dat dit soort opmerkingen hard aankomen,' zegt Jean-Pierre Goosssens algemeen secretaris van de socialistische vakbond ACOD in Het Belang van Limburg. 'Descheemaecker schetst een onredelijk beeld van het spoorpersoneel en de vakbonden. Alsof we allemaal alleen maar met onze vingers staan te draaien.'

Goossens waarschuwt voor een algemene spoorstaking. Naast het ongenoegen over de uitspraken van Descheemaecker is er ook groeiende ontevredenheid over het personeelstekort. Daarover is woensdag een overleg met de spoordirectie gepland. 'Als hier nog iets uit de bus komt, kunnen we een staking vermijden,' zegt Goossens.

Als het toch tot een staking komt, zal die voor begin mei zijn.

Onze partners