NMBS: Magnette vindt eenzijdig verbreken onderhandelingen onbegrijpelijk

27/09/12 om 18:17 - Bijgewerkt om 18:17

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) begrijpt niet dat de spoorbonden de gesprekken verbreken net wanneer het kabinet conrete voorstellen doet.

NMBS: Magnette vindt eenzijdig verbreken onderhandelingen onbegrijpelijk

© Belga

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) vindt het onbegrijpelijk dat de spoorbonden eenzijdig de gesprekken hebben verbroken, net wanneer het kabinet concrete voorstellen op tafel had gelegd. De PS-minister betreurt ook dat de reizigers en de economie het eerste slachtoffer van de staking worden. Hij is bereid opnieuw rond de tafel te gaan zitten zodra de vakbonden "echte bereidwilligheid tonen om over te gaan tot een werkelijk betrouwbaar overlegproces".

Magnette betreurt in een mededeling de "eenzijdige beëindiging van de onderhandelingen" over de nieuwe structuur van de NMBS. Hij wijst er op dat er al vijf weken lang intensieve onderhandelingen tussen zijn kabinet en de vakbonden plaatsvinden. Die werden de voorbije week nog opgevoerd.

De minister stelt dat zijn kabinet voorstellen heeft ingediend en documenten heeft voorgelegd. Die gingen enerzijds over de operationele hervorming met het doel de activiteiten van infrastructuurbeheerder Infrabel en van de NMBS beter te integreren en een gevoelige verbetering van de dienstverlening voor de reizigers mogelijk te maken.

Gesprekken waten 'constructief'

Hij bestempelt de gesprekken daarover als constructief. Anderzijds legde het kabinet geschreven voorstellen neer over de versterking van een unitair beheer van het personeel en een unitaire sociale dialoog. "Het feit dat de vakbondsorganisaties de onderhandelingen eenzijdig verbreken wanneer er net concrete voorstellen werden geformuleerd, is onbegrijpelijk", aldus Magnette.

Paul Magnette: 'Reizigers en economie eerste slachtoffers'

Hij "betreurt dat de reizigers en de Belgische economie de eerste slachtoffers worden van deze door de vakbonden genomen beslissing". Volgende week brengt Magnette in de ministerraad verslag uit over de stand van de onderhandelingen. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners