Nieuwe verkiezingsretoriek cdH: 'Stem niet op onze partij'

25/04/14 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

De cdH-afdeling van de Henegouwse gemeente Antoing roept de kiezer op om bij de verkiezingen van 25 mei niet op hun partij te stemmen. Ze willen zo protesteren tegen de aanwezigheid op de provinciale Kamerlijst van een kandidaat die ze opportunistisch gedrag verwijten.

Nieuwe verkiezingsretoriek cdH: 'Stem niet op onze partij'

© Belga

"De leden van het cdH zijn woedend, en zelfs gekwetst, wanneer ze zien dat er op de lijst iemand staat die al jaren zijn mening over onze partij niet onder stoelen of banken steekt", schrijven drie lokale cdH-leden in een brief aan hun partijleiding. De krant L'Avenir kon de hand leggen op de brief.

Steen des aanstoots is Samuël Vincent. "Wij begrijpen niet hoe u de kandidatuur hebt kunnen aanvaarden van iemand die zijn mening en houding steeds opnieuw aanpast aan de omstandigheden", stellen Robert Verdonck, Nelly Vercauteren en André Verscheure. "Door deze zogenaamde verruimingskandidaat een plaats te geven, toont het cdH een duidelijk misprijzen voor zijn plaatselijk kiespubliek. Het cdH van Antoing geeft dan ook als advies om niet voor een partij te stemmen die - om enkele bijkomende stemmen binnen te halen - een kandidaat voorstelt die nog nooit de ideeën van het cdH gedeeld heeft."

Zelf zegt Samuël Vincent, die op de twaalfde plaats staat op de lijst, het kiesadvies maar moeilijk te begrijpen. "Dit is wel wat extreem." Verder wenst hij geen commentaar te geven.

Bij de partijleiding is men niet onder de indruk van de demarche. "We hebben hem voorgesteld een plaats als verruimingskandidaat in te nemen en hij heeft ingestemd", verdedigt Christian Brotcorne, de tweede op de Kamerlijst, de keuze voor Vincent. "Van zodra zijn ideeën en die van het cdH op één lijn stonden, zie ik niet in waarom we hem zouden hebben geweigerd." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners