Nieuwe peiling: N-VA haalt monsterscore van 34,8 procent in Antwerpen

Liesbeth Homans, Bart De Wever en Ben Weyts © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Antwerpen haalt N-VA bij de komende verkiezingen een monsterscore van 34,8 procent voor het federaal parlement, blijkt uit een nieuwe peiling. Groen steekt met 10,9 procent SP.A voorbij.

N-VA behaalt bij de verkiezingen van 25 mei een monsterscore van 34,8 procent voor de Kamer in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die De Morgen publiceerde in samenwerking met Het Laatste Nieuws en VTM.

Federaal: Groen springt over SP.A

De overwinning voor N-VA is volgens de peiling het grootst in de Kamer, waar voorzitter Bart de Wever de lijst trekt. De partij overstijgt met 34,8 vlot de kaap van 30 procent. Op de tweede plaats voor het federale parlement strandt CD&V, met bijna de helft van de stemmen van N-VA, namelijk 14,6 procent. Daarna volgt Open VLD (13,3 procent). In Antwerpen zou Groen (10,9 procent), SP.A nipt voorbijsteken (10,8 procent). Vlaams Belang krijgt klappen en zakt onder de tien procent (9,4 procent) en PVDA haalt de kiesdrempel (6,5 procent).

Vlaams Parlement: Vlaams Belang derde partij

De uitslagen voor het Vlaams parlement in Antwerpen zijn vergelijkbaar met de federale resulaten. CD&V doet het, dankzij Kris Peeters, iets beter (17,7 procent). Maar ook in Vlaanderen blijft N-VA koploper met (31,4 procent). SP.A verliest ook voor het Vlaamse parlement (10,7 procent), al blijft de partij net iets groter dan Groen (10,6 procent). Vlaams Belang staat na N-VA en CD&V op de derde plek (11,9 procent), gevolgd door Open VLD (11,2). PVDA worstelt met 5,9 procent met de kiesdrempel.

Europa: Traditionele partijen doen het beter

Volgens de peiling halen de traditionele partijen bij de Europese verkiezingen meer stemmen dan op de andere niveaus. N-VA blijft op kop staan, maar haalt hier geen 30 procent (28,1). CD&V komt op de tweede plek (15,9 procent), maar wordt meteen gevolgd door Open VLD (15,8), waar Guy Verhofstadt de partij duidelijk extra stemmen oplevert. Daarna volgen SP.A (13.4), Vlaams Belang (12) en Groen (10,6). PVDA haalt met 4,2 de kiesdrempel niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content