Nieuwe fiscale hervormingen op tafel die CD&V én N-VA tevreden moeten houden

19/07/17 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

Bron: Belga

Met een alternatief voor de meerwaardebelasting probeert premier Michel de christendemocraten tevreden te houden. N-VA wil pensioensparen aantrekkelijker maken.

Nieuwe fiscale hervormingen op tafel die CD&V én N-VA tevreden moeten houden

Johan Van Overtveldt en Kris Peeters © belga

Op aangeven van premier Charles Michel bekijkt de regering de invoering van een taks op effectenrekeningen, die beleggers gebruiken om hun aandelen te beheren. Dat staat woensdag in de kranten van Mediahuis en in Het Laatste Nieuws. De premier hoopt dat CD&V zo de eis voor een meerwaardebelasting, die onder meer het dossier rond de hervorming van de vennootschapsbelasting blokkeert, laat vallen.

De bedoeling zou zijn om jaarlijks naar het vermogen op de effectenrekening te kijken, en daar dan een kleine taks op te heffen. Voor coalitiepartners Open Vld en N-VA, die al meerdere malen een expliciet veto stelden tegen de meerwaardebelasting van CD&V, zou zo'n abonnementstaks op effectenrekeningen alvast beter verteerbaar zijn.

Pensioensparen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft dan weer een voorstel op de regeringstafel gelegd om pensioensparen fiscaal aantrekkelijker maken. Dat bericht De Tijd. Ook die maatregel past in het bredere plaatje van de fiscale hervorming en de begrotingssanering.

Wie aan pensioensparen doet, kan dit jaar 30 procent van zijn stortingen met een maximum van 940 euro aftrekken van zijn belastingen. De N-VA wil dat plafond volgens De Tijd optrekken tot 1.200 euro. Daardoor stijgt de maximale fiscale korting van de drie miljoen Belgen die aan pensioensparen doen van 282 euro naar 360 euro.

De maatregel kost de overheid ettelijke tientallen miljoenen euro's, maar hij moet de economie ten goede komen doordat de pensioenspaarfondsen het geld onder meer in aandelen beleggen.

Onze partners