Nergens werken zo weinig allochtonen als in België

Vakbondsmilitanten betogen voor jobs in Wallonië. © BELGA

Nergens in Europa worden mensen met buitenlandse roots zo sterk bena­deeld op de jobmarkt als in België. Daar speelt hun achtergrond in mee, maar ook strenge taalvereisten en discriminatie.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van cijfers die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat analyseerde.

Van de burgers die buiten de EU zijn geboren, waren vorig jaar in ons land geen twee derde (62 procent) actief op de arbeidsmarkt. Dat is een pak minder dan in de algemene bevolking, waarvan 73 procent aan de slag is (EU-­gemid­delde: 76 procent). In geen enkel ander Europees land zijn werknemers van buitenlandse afkomst zo sterk benadeeld als in België, zo blijkt.

Verdwijnende banen

“Voor een deel zijn de slechte cijfers te wijten aan het specifieke profiel van onze migranten: velen kwamen naar hier om in de industrie te werken, maar net die sector verdwijnt stilaan”, zegt Koen Van Laer, professor personeel en organisatie (Universiteit Hasselt) en als onderzoeker gespecialiseerd in diversiteit op de arbeidsmarkt. “Maar de cijfers wijzen ook op een blijvende discriminatie.”

Een andere drempel voor allochtonen om aan de slag te geraken, zijn volgens Van Laer de strenge taalvereisten in ons land. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content