Nederlandse minister 'verbaasd' over uitspraken Bart De Wever

18/02/13 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever klaagt aan dat hij niet kan samenwerken met de Nederlandse premier Mark Rutte. 'Als ik Rutte wil zien, komt er een telefoontje van Open VLD met de boodschap: die man moet je niet ontvangen.'

Nederlandse minister 'verbaasd' over uitspraken Bart De Wever

© Belga

'Bart de Wever klaagt over gebrek aan belangstelling voor zijn persoon en voor Vlaanderen vanuit NL. Twee weken geleden had ik hem graag ontmoet, vlakbij Antwerpen in Brasschaat, maar toen had hij geen tijd. Want hij ontving diezelfde avond burgemeester Van Aartsen. Teveel NL belangstelling, misschien?'Zo reageerde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) via zijn Facebookpagina op uitspraken van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever die zich beklaagde over een gebrek aan belangstelling van Nederland voor Vlaanderen.

Later op de avond reageerde de minister ook nog eens voor ANP. Hij gaf aan dat hij 'verbaasd' was over de uitspraken van De Wever.

"Ik sta ervan te kijken", aldus Timmermans, die onderstreepte dat hij nooit een telefoontje kreeg van de Vlaamse socialisten om niet met De Wever te praten.

"Absoluut niet. Dat geldt voor alle partijen in Nederland", voegt de Nederlandse minister er nog aan toe.

Timmermans bestempelde Antwerpen als een "stad waar wij veel waarde aan hechten en ook graag mee willen samenwerken". Hij vindt niet dat er kan worden volgehouden dat Nederland geen belangstelling zou hebben voor Antwerpen of Vlaanderen.

De Wever wil dat zijn stad meer gaat samenwerken met Nederland. Antwerpen en Rotterdam hebben beide een grote haven en zouden beter kijken hoe ze kunnen samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken, zegt De Wever in een interview met de Nederlandse krant NRC.

Mark RutteDe Wever zou wel eens met de Nederlandse premier Mark Rutte willen praten, maar hij vreest dat "de politieke verkaveling" in ons land dat in de weg zit.

"We zijn met onze havens allebei een logistieke draaischijf. Je kunt van een concurrentiemodel blijven uitgaan, maar je kunt ook kijken waar de 'win win' zit. Als je blijft proberen om elkaars scheepverkeer af te pikken, spelen grote bedrijven ons tegen elkaar uit. Waarom zou je niet nagaan waar de synergie zit?", zegt de Wever.

'Scheiding der Nederlanden was een jammerlijke gebeurtenis'

In het interview met NRC noemt De Wever de scheiding der Nederlanden 'een jammerlijke gebeurtenis'. Hij vindt dat er vandaag in Nederland weinig interesse is in samenwerking met Vlaanderen.

"Iedereen zegt het wel bij een bezoek of plechtige gebeurtenis. Maar wat volgt? Ik denk dat wij voor Nederland nog vaak dat exotische, bourgondische, half-Latijnse land zijn waar je graag eet en recreëert, maar dat verder dichtbij en toch veraf is."

De N-VA-voorzitter probeert politieke contacten te leggen in Nederland. Hij zou de Nederlandse liberale premier Rutte wel eens willen ontmoeten. Maar hij vreest dat de Vlaamse liberalen van Open VLD daar een stokje voor zouden steken.

'Die man moet je niet ontvangen'

"Als we in het verleden een afspraak hadden met een CDA'er, werd die soms op het laatste moment nog afgezegd. We wisten dan dat CD&V had ingegrepen. Als ik Rutte zou willen zien, zal er op tijd een telefoontje komen van de liberale Open VLD: 'Die man moet je niet ontvangen'".

'Te belachelijk om op te reageren'

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), die in Antwerpen met Bart De Wever in de coalitie zit, zegt dat het niet haar gewoonte is om mensen te zeggen wie ze wel of niet mogen ontvangen.'

'Sommige zaken zijn te belachelijk om op te reageren,' zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. 'Daar mag u mij op citeren. (EE/SD)

Onze partners