Nederlandse huizen populair bij Belgen

29/01/12 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

Steeds meer Belgen kopen een huis in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. De stijgende woningprijzen in ons land zitten daar voor iets tussen.

Nederlandse huizen populair bij Belgen

© Thinkstock

Steeds meer Belgen kopen een huis in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Volgens de Nederlandse omroep NOS kwamen er in 2011 ruim 600 Belgen wonen, een verdubbeling tegenover 2010.

Een van de oorzaken zijn de stijgende woningprijzen in ons land, gemiddeld 4,5 procent in 2011 - in Nederland daalden de prijzen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen is het verschil groot, omdat woningen daar ook voor Nederlandse begrippen erg goedkoop zijn.

Goedkoper en beter onderhouden

Makelaars aan beide kanten van de grens bevestigden aan de NOS dat Belgen voor vergelijkbare eengezinswoningen algauw 40.000 euro minder betalen dan in eigen land. Huizen zouden in Nederland ook beter onderhouden zijn. Bovendien genieten landgenoten in Nederland van een hypotheekrenteaftrek.

"De afgelopen maand hebben we meer huizen verkocht aan Belgen dan aan Nederlanders", zegt een makelaar aan de NOS. "De Nederlandse woningkopers zijn voorzichtiger geworden en kunnen maar moeilijk hun eigen huis verkopen. In Vlaanderen speelt dat probleem niet."

Makelaars in Zeeuws-Vlaanderen starten binnenkort een campagne om nog meer Belgen naar Nederland te lokken. Belgische makelaars waarschuwen wel dat de belastingen hoger zijn in Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien komt er veel administratieve rompslomp kijken bij een verhuis naar Nederland. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners