Nederlandse en Belgische burgemeesters houden topoverleg over Syriëstrijders

Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag op het Joods museum in Brussel, gaat wel degelijk in cassatie tegen zijn uitlevering door Frankrijk aan ons land. Nemmouche wil garanties hij dat uiteindelijk niet aan Israël wordt uitgeleverd. Twee van de slachtoffers in het Joods museum hebben de Israëlische nationaliteit. Het Franse hof van Cassatie heeft 40 dagen de tijd om zich uit te spreken. © BELGA

Enkele Nederlandse en Belgische burgemeesters houden een topoverleg op een geheime locatie over terugkerende jihadstrijders.

De burgemeesters van acht Nederlandse en drie Belgische steden komen dinsdagavond samen voor topoverleg over terugkerende jihadstrijders. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Bij het overleg op een geheime locatie is volgens de krant ook de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, aanwezig.

Het zou onder anderen gaan om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Arnhem. Namens België is in elk geval Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van Antwerpen uitgenodigd.

Joods Museum in Brussel

Onderwerp van gesprek is de aanpak van het stijgende aantal terugkerende jihadstrijders op Europese bodem. Van de naar schatting 3000 Europese jihadisten die naar Syrië afreisden, is ongeveer een kwart inmiddels weer terug.

“Mogelijk zijn dat er zo rond de 750, in die orde van grootte moet je denken”, aldus AIVD-topman Rob Bertholee in de krant. Dertig van hen keerden terug naar Nederland.

Onder de meer de aanslag op het Joods Museum in Brussel door de Franse teruggekeerde jihadstrijder Nemmouch, wakkerde de aandacht voor de terugkeer van Europese Syriëstrijders aan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content