'N-VA zal Vlaams parlement als een tsunami overspoelen'

06/02/14 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

De partij van Bart De Wever barst in het Vlaams parlement letterlijk uit haar voegen en stijgt daarenboven fors op federaal niveau. Dat voorspelt althans de Gentse politicoloog Nicolas Bouteca in het weekblad Le Vif/L'Express.

'N-VA zal Vlaams parlement als een tsunami overspoelen'

Bart De Wever in het Vlaams parlement © Belga

In vergelijking met de resultaten van 2009 zal N-VA als een tsunami het Vlaams parlement overspoelen. Rekening houdend met de cijfers van 2010 maakt de partij een lichte vooruitgang in de Kamer. De CD&V blijft op hetzelfde niveau.

Dat zijn de belangrijkste analyses die Nicolas Bouteca, politicoloog aan de Universiteit van Gent, maakt in opdracht van het weekblad LeVif/L'Express naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei.

Bouteca merkt twee grote trends op die de basis vormen voor zijn analyse. Ten eerste zal Lijst Dedecker (LDD) verdwijnen. 'Het is dan wel een kleine partij, maar haar verdwijning zal zetels in de Kamer en vooral in het Vlaams parlement doen vrijkomen', aldus de Gentse politocoloog.

'Ten tweede verkeren partijen als Open-VLD, SP.A en Vlaams Belang momenteel in moeilijkheden. De strategie van de N-VA is daardoor heel duidelijk. Ze zet zich af tegen de traditionele partijen om zo partijen als LDD en het Vlaams Belang te laten verbrokkelen en uiteindelijk Vlaanderen te domineren.'

Nicolas Bouteca merkt echter op dat het moeilijk is om exacte voorspellingen te maken omdat de Vlaamse kiezer heel erg volatiel is, veel meer dan aan Franstalige kant. De Vlaming kiest ook veel meer op het laatste moment. Onderstaande voorspellingen moeten dus met enige voorzichtigheid bekeken worden.

Kamer (in zetels)

N-VA: 29 (+2)

CD&V: 18 (+1)

Open VLD: 13 (=)

SP.A: 13 (=)

Vlaams Belang: 8 (-3)

Groen: 6 (+1)

LDD: 0 (-1)

De N-VA blijft dus de grootste partij, CD&V en Groen zijn de twee andere grote winnaars.

Vlaamse parlement (in zetels)

N-VA : 34 (+18)

CD&V: 32 (+1)

Open VLD: 19 (-2)

SP.A: 17 (-2)

VB: 11 (-10)

Groen: 9 (+2)

LDD: 1 (-7)

UF: 1 (=)

In vergelijking met haar zwakke score uit 2009 veroorzaakt N-VA in 2014 een ware tsunami. Zij heeft het initiatief, maar is niet per se onmisbaar. N-VA en CD&V kunnen met hun tweeën regeren. (ML/TE)

Lees meer over:

Onze partners