N-VA verliest veel kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen

27/08/12 om 08:49 - Bijgewerkt om 08:49

De N-VA heeft het moeilijk met de samenstelling van de lokale lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. In tal van gemeenten haken belangrijke en minder belangrijke kandidaten af.

N-VA verliest veel kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen

© Belga

In Gent trekt Atik Özer zich terug als kandidaat voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Özer stond derde op de lijst. Volgens lijsttrekker Siegfried Bracke haakt hij af om persoonlijke redenen. 'N-VA vindt dit verschrikkelijk,' zegt Bracke. 'In de eerste plaats voor Özer zelf. We hebben natuurlijk respect voor zijn beslissing.'

Atik Özer is de zoveelste in een lange rij van N-VA-kandidaten die nu al afhaakten of opzijgezet werden voor de gemeenteraadsverkiezingen, nadat ze eerst met grote trom werden binnengehaald.

Protest
In Oostende werd Myriam Vyvey vorige week uit de partij gezet. Ze stond tweede op de N-VA-lijst. Volgens de partij is Vyvey bedankt omdat er 'onvoldoende basis tot samenwerking' was.

In Alken stapten vijf kandidaten samen op uit protest tegen de gebrekkige leiding van de partij in die gemeente. In Kortrijk, Lokeren, Turnhout, Zele, Willebroek en Torhout zijn er conflicten over de lijstvorming en trekken deelnemers hun kandidatuur in.

Voor de N-VA zijn de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 als voor geen andere partij de verkiezingen van de waarheid. Slaagt de partij van Bart De Wever erin het monsterresultaat van de vorige federale verkiezingen te bevestigen of zakt ze weg omdat ze in de gemeenten geen politiek personeel heeft?

Harde woorden
Als de partij de afgelopen maanden met één ding bezig is geweest, dan is het wel met de uitbouw van lokale structuren die niet meer bestonden sinds de dagen van de Volksunie.

Volgens ondervoorzitter Ben Weyts is er niets mis met N-VA. 'Lijstvorming is een periode waarin harde beslissingen en harde woorden vallen,' zei hij in De Morgen. 'Dat is bij ons niet anders dan bij andere partijen. De oefening is voor de N-VA moeilijker omdat ze in de lokale afdelingen overal van nul moet beginnen.' (EE)

Onze partners