N-VA klaar om te regeren zonder PS

Bart De Wever © Belga

De N-VA is klaar voor een sociaal-economische herstelregering – zonder de PS – na de verkiezingen van 2014. Dat zegt voorzitter De Wever in een interview met De Zondag.

“Wij zijn bereid om vanaf de eerste dag de regering-Di Rupo te vervangen door een sociaal-economische herstelregering. Het confederaal model moet er ook komen, maar dat kan niet op één dag. We kunnen ons niet permitteren om één of twee jaar niet te besturen”, aldus De Wever in het interview met De Zondag.

“Zolang de PS mee bestuurt, zal dit land niet op de weg van het herstel gezet worden. Als de kiezer het ons toelaat, willen wij regeren zonder de PS”, aldus De Wever. De NV-A toont zich bereid vanaf de eerste dag de regering-Di Rupo te vervangen door een ‘sociaal-economische herstelregering’. Het institutionele blijft wel gekoppeld aan die herstelregering, met een kaderakkoord voor het confederalisme. “Maar de mate waarin we die institutionele omslag kunnen doordrukken ligt in handen van de kiezer,” verduidelijkt de voorzitter van de NV-A.

Confederaal model

Over hoe het confederale model moet worden uitgevoerd, blijft de N-VA-voorzitter vaag. De Wever blijkt er in ieder geval van overtuigd dat Wallonië nooit blijvend akkoord kan gaan met de sociaal-economische keuzes die Vlaanderen maakt.

De Wever wil in ieder geval niet opnieuw ‘in de situatie van 2007 en 2010’ verzeild raken, ‘waarbij er onderhandeld wordt met een partij die niet vooruit wil en die gewoon wacht tot je opgeeft’. “Wij kunnen niet blijven verkiezingen winnen, en tegelijkertijd onderhandelingen verliezen. Daarom zetten we nu druk op de PS.” Volgens de N-VA-voorzitter blijft de regering-Di Rupo een Franstalige belastingregering met belastingverhogingen die in drie jaar tijd opgelopen zijn tot 30 miljard euro, en een overheidsbeslag dat 55 procent bedraagt.

Unizo

De Wever ziet wel wat in het voorstel van Unizo-topman Karel Van Eetvelt om 7 miljard euro lastenverlagingen door te voeren. “Niet zo absurd als het overheidsbeslag kan teruggebracht worden tot op het niveau van onze buurlanden, zowat 49 procent, dan is er ruimte voor 7 miljard lastenverlagingen en zal er zelfs overschot zijn,” aldus de NVA-voorzitter. Daarvoor moeten volgens De Wever de richtlijnen van de Europese Commissie worden gevolgd: een efficiënter overheidsapparaat, ingrepen in de sociale zekerheid, een echte pensioenhervorming, en een aanpassing van het groeiritme van de uitgaven in de ziektezorg.

De rok van Di Rupo

De Wever vindt op dit moment weinig alternatieven bij de andere Vlaamse politieke partijen, ‘die allemaal tegen elkaar aan hurken onder de rok van Di Rupo’. “Die zijn bijna één partij geworden. En wij staan daar tegenover. Dat heeft wel het voordeel dat de setting duidelijk is: men gaat voor Di Rupo II of men kiest voor verandering, en dus voor N-VA”. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content