'N-VA kan nationale verkiezingen verliezen op lokale thema's'

22/10/13 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

N-VA kampt met dissidenten in zeven Limburgse gemeenten. Die strubbelingen zijn mogelijk bepalend bij de komende verkiezingen.

'N-VA kan nationale verkiezingen verliezen op lokale thema's'

Jan Peumans (N-VA) © Belga

N-VA heeft in zeven Limburgse gemeenten af te rekenen met dissidenten in eigen rangen. In Wellen stappen twee raadsleden uit de partij. Verder zijn er dissidenten bij N-VA in Beringen, Borgloon, Houthalen-Helchteren, Lummen, Nieuwerkerken en Peer.

Snelle groei

Jan Peumans spreekt niet tegen dat N-VA meer dissidenten kent dan andere partijen, maar schrijft dat toe aan de snelle groei van de partij. "Als je op Vlaams niveau groeit van 200 naar 1.600 raadsleden, is er links en rechts altijd wel iemand die zich geroepen voelt om te stoppen. Dat is een vrij normaal verschijnsel, we moeten daar niet paniekerig over doen", zegt hij in Het Belang van Limburg.

Ook voor politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) stond het in de sterren geschreven dat de N-VA de meeste interne strubbelingen zou krijgen. "Een partij in de lift die niet kan terugvallen op stevige lokale structuren, kan wel zeer snel succes krijgen, maar dat werkt niet op lange termijn. VLD heeft hetzelfde meegemaakt toen Verhofstadt Open VLD oprichtte".

'Zes maanden is nog lang'

Ackaert verwacht dat de perikelen in de lokale afdelingen en een voorzitter die zich vooral bekommert om de Antwerpse politiek N-VA niet vooruit gaan helpen bij de verkiezingen volgend jaar. Zes maanden in de politiek is wel zeer lang. Maar terwijl N-VA de lokale verkiezingen heeft gewonnen op nationale thema's, zou het me niet verwonderen moesten ze de nationale verkiezingen verliezen op lokale thema's". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners