N-VA haalt voorstel discreet bevallen vanonder het stof

25/02/15 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Valerie Van Peel (N-VA) wil het voorstel van partijgenote Elke Sleurs rond discreet bevallen opnieuw indienen. Het debat steekt weer de kop op nadat een baby in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders gevonden werd.

N-VA haalt voorstel discreet bevallen vanonder het stof

Elke Sleurs (N-VA) © BELGA

Met de nieuwe vondeling Jules in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders zal allicht terug het debat over het mogelijk maken van discreet bevallen de kop opsteken. In de Kamer wil Valerie Van Peel (N-VA) alvast het voorstel dat haar partijgenote Elke Sleurs destijds in de Senaat uitwerkte opnieuw indienen.

Ongewenst zwangere vrouwen die hun kind bij de geboorte willen afstaan en anoniem willen blijven, moeten dat nu in Frankrijk doen (waar anoniem bevallen mogelijk is) of hun kind zonder medische begeleiding ter wereld brengen. De voorbije vijftien jaar doken in het parlement verschillende voorstellen op om (gedeeltelijk) anoniem bevallen ook bij ons mogelijk te maken.

Contact met moeder

De voorbije legislatuur leek zich een consensus af te tekenen rond discreet bevallen, al raakte geen voorstel goedgekeurd. Anders bij anoniem bevallen wordt de vrouw dan verplicht haar identiteit na te laten bij de bevalling. De gegevens zouden - volgens het voorstel-Sleurs - bijgehouden worden door een nog op te richten onafhankelijke instantie. Hierdoor blijft het kind de mogelijkheid hebben om op een later tijdstip contact op te nemen met de biologische moeder, na bemiddeling van die instantie.

Discussiepunt bleef onder meer wat er moet gebeuren als de biologische moeder niet op die vraag om contact wil ingaan. Sommige partijen stellen het recht van het kind voorop, andere partijen dat van de moeder. Nahima Lanjri (CD&V), die ook al voorstellen hierover indiende, pleitte er destijds voor om in dergelijke gevallen een deskundige rechter te laten oordelen. De discussie over discreet bevallen zou samen gevoerd kunnen worden met het lopende debat over donorschap. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners