N-VA fluit burgemeester Boom terug over hoofddoekenverbod

© Belga

N-VA is het oneens met de burgemeester van Boom. N-VA’er Jeroen Baert wilde zijn gemeenteraadsleden een verbod op religieuze symbolen opleggen. Vlaams minister van Integratie Geert Bourgeois: ‘Politicus is net verkozen omwille van politieke overtuigingen’

N-VA is het niet eens met de beslissing van haar burgemeester in Boom, Jeroen Baert, om de gemeenteraad van Boom een deontologische code op te leggen die inhoudt dat religieuze symbolen verboden zijn. In een reactie in het Radio 1-programma De Ochtend benadrukte burgemeester Baert eerder dat de hoofddoek an sich niet verboden wordt, ‘maar alle religieuze symbolen worden geweerd.’

In Boom zetelt raadslid Nihad Taouil van oppositiepartij Boom Eén met een hoofddoek. “Eerst voelde ze zich niet aangesproken, tot uit de verklaringen van de meerderheid en de burgemeester duidelijk bleek dat hier toch vooral één persoon geviseerd wordt”, zegt haar collega-raadslid Nourdine Elkaouakibib (Boom Eén) in De Morgen.

Volgens burgemeester Jeroen Baert (N-VA) zijn er geen persoonlijke klachten over de vrouw in kwestie en wil hij haar niet viseren. “In de verste verte niet.”

Bourgeois tegen beslissing Boomse coalitie

N-VA-viceminister-president Geert Bourgois verzet zich tegen het hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden dat de Boomse meerderheid heeft ingevoerd. Bourgeois doet dat echter als minister van Integratie, niet als minister van Binnenlands Bestuur, luidt het op zijn kabinet. Hij onderneemt voorlopig dus ook geen stappen tegen het besluit van de door N-VA geleide coalitie.

“Een politicus is iets anders dan een ambtenaar die de overheid vertegenwoordigt. Hij of zij is net verkozen omwille van zijn politieke overtuigingen”, verduidelijkt Bourgeois bij monde van zijn woordvoerder. Er kwam echter nog geen klacht, dus de N-VA’er onderneemt voorlopig geen stappen tegen de beslissing. “Bovendien gaat dat sowieso
eerst naar de gouverneur”, klinkt het nog.

N-VA: ‘Volgen deze beslissing niet’

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlman reageerde eerder al dat de N-VA de redenering van burgemeester Baert niet volgt. “Hier is het redelijkheidsprincipe en het proportionaliteitsprincipe geschonden, lijkt ons” zo zegt partijwoordvoerder. Dat schrijft De Standaard. “Het beginsel van neutraliteit is heel belangrijk voor ambtenaren. Maar in een gemeenteraad zitten geen ambtenaren maar politiek verkozenen.”

N-VA wil evenwel niet vragen om de beslissing in te trekken: “Dat zou wel getuigen van heel veel inmenging als wij vanuit de top van één partij een beslissing van een gemeentebestuur, een coalitie, zouden tegenhouden. Maar we hebben er al met burgemeester Jeroen Baert over gepraat en ons standpunt duidelijk gemaakt. De burgemeester weet trouwens dat de beslissing van het college juridisch niet afdwingbaar is.”

Ook CD&V tikt Boomse afdeling op vingers

Bij CD&V houdt men eenzelfde lijn aan. Nadat voorzitter Wouter Beke zijn ongenoegen al overmaakte aan de Boomse afdeling, deed politiek directeur Peter Poulussen dat na het politiek bestuur een tweede keer. “We hebben een duidelijk signaal gegeven dat we deze visie niet delen. Dit is voor ons een brug te ver, maar we moeten nu kijken
hoe daar verder mee omgegaan wordt”, verduidelijkt partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck. Nationale maatregelen komen er ook daar voorlopig dus niet.

Dat het verbod op zichtbare godsdienstige kentekens zich mogelijk ook tegen CD&V’ers kan keren, bijvoorbeeld omwille van de ‘C’ in de partijnaam, spreekt Van Roosbroeck nog tegen. “Die ‘C’ staat voor christendemocratisch, niet voor christelijk. Dat is iets heel anders”, besluit hij.

Klacht indienen

Het verbod komt er volgens Baert om twee redenen. “Enerzijds in functie van de scheiding tussen kerk en staat en anderzijds omdat we de deontologische code wilden gelijkschakelen aan de bestaande neutraliteitseisen die bestaan voor personeelsleden van de gemeente.”

De deontologische regel is volgens de burgemeester, die zelf advocaat van beroep is, niet juridisch afdwingbaar. “Het gaat om het principe.” Juridisch afdwingbaar of niet, Boom één overweegt om een klacht in te dienen bij de provincieraad . (AVE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content