N-VA en Hendrik Bogaert kibbelen over ambtenaren

18/09/13 om 19:08 - Bijgewerkt om 19:38

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert gaf N-VA lik op stuk met zijn besparingen op het ambtenarenapparaat, maar N-VA betwist de cijfers.

N-VA en Hendrik Bogaert kibbelen over ambtenaren

© Belga

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever liet weten in zes jaar tijd 1.420 banen te willen schrappen bij de stad, of zowat 1,1 procent van het totale aantal per jaar. Volgens verschillende analisten geeft de N-VA-kopman daarmee een voorproefje van wat hij na de verkiezingen op federaal vlak wil verwezenlijken.

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) gaf hen echter lik op stuk. In 2012, het eerste volledige jaar van de regering-Di Rupo, daalde het aantal federale ambtenaren met 1.357 voltijdse equivalenten, of 1,9 procent van het totale aantal. In vergelijking met 2008 zijn er zowat vijfduizend ambtenaren minder.

'Bogaert rekent zich vlug rijk'

De besparing op de ambtenarenlonen beliep in 2012 zo'n 120 miljoen euro. In 2013 en 2014 wil de federale regering nogmaals telkens 90 miljoen euro besparen.

De N-VA betwist het cijferwerk van de staatssecretaris. "Bogaert rekent zich met zijn zogezegde besparingen op het ambtenarenapparaat nogal vlug rijk. De eigen cijfers worden vrolijk opgesmukt. De inkrimping van het leger, het doorschuiven van federale ambtenaren naar de deelstaten in het kader van de staats- en politiehervorming enz.. Bogaert doet allemaal alsof het besparingen zijn. In werkelijkheid wordt de factuur dikwijls gewoon doorgeschoven", zegt ondervoorzitter Ben Weyts.

Die aantijgingen worden op hun beurt ontkend door staatssecretaris Bogaert. "De laatste doorschuiving van federale ambtenaren naar Vlaanderen was in 2011. Deze regering is in december 2011 aangetreden. En de cijfers die ik aanbreng slaan enkel op de administratie. De bijzondere korpsen, met name het leger, politie en justitie zijn daarbij niet inbegrepen". (Belga/TE)

Onze partners