Mogelijk nog wapens van terroristen Parijs en Brussel in ons land

© Belga

Er zijn mogelijk nog wapens van de terroristen van Parijs en Brussel in België verborgen. Dat blijkt uit één van de verhoren van terreurverdachte Mohamed Abrini, die de redactie van het actualiteitsprogramma ‘Pano’ kon inkijken.

Volgens Mohamed Abrini, die betrokken was bij de aanslagen op Zaventem en ook mee de aanslagen op 13 november in Parijs voorbereidde, zijn er ergens in een garagebox nog wapens van het netwerk verborgen. ‘Ik bevestig u dat er in alle appartementen wapens lagen. De wapens zijn uit het appartement weggehaald een of twee dagen voor de aanslagen in Brussel’, zegt Abrini in een van zijn verhoren.

‘Het was Khalid El Bakraoui die ze verplaatste. Ik weet dat hij een garagebox had waar zuurstofwater en andere spullen nog zijn verborgen. Maar ik weet niet waar die box is en wat er precies in zit. Er waren drie of vier kalasjnikovs, een luchtdrukgeweer en explosieven C-4. Hij heeft alles meegenomen in een zak. Ik weet niet waar hij alles naartoe heeft gebracht.’

Nog niet gevonden

OCAD-topman Paul Van Tigchelt
OCAD-topman Paul Van Tigchelt© BELGA

Het gerecht doorzocht in juni al 152 garageboxen in Brussel, maar de wapens en explosieven werden volgens de redactie van ‘Pano’ niet gevonden. In de ‘Pano’-uitzending zegt OCAD-directeur Paul Van Tigchelt: ‘Het is zo dat er inderdaad sprake was van wapens en explosieven die we nog niet terugvonden na 22 maart. Het is zo dat er door de gerechtelijke autoriteiten en de politionele autoriteiten met man en macht naar gezocht is.’

Man met het hoedje

Abrini was betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen van 13 november in Parijs en hij is de derde terrorist van Zaventem, de zogenaamde man met de hoed. Hij blies zich niet op op de luchthaven, maar sloeg op de vlucht en werd op 8 april opgepakt. In tegenstelling tot Salah Abdeslam, die weinig spraakzaam is, legde Abrini wel al verschillende verklaringen af, onder meer over de verschillende safehouses waar de terroristen in ons land onderdoken.

Zo verklaart Abrini dat hij en de anderen zich opgejaagd voelden door de politie. De groep splitste zich op en moest het safehouse in de Henri Bergéstraat verlaten, zegt hij. De terroristen worden volgens Abrini ook vanuit de gevangenis getipt over de politieacties. ‘Wij hebben het safehouse in Jette verlaten want de broers El Bakraoui kregen een bericht vanuit de gevangenis dat we Jette moesten verlaten want het werd daar te heet’, zegt Abrini.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content