Moeskroen wil muur tussen stad en woonwagenbewoners

18/05/15 om 07:54 - Bijgewerkt om 11:19

Moeskroen wil een muur bouwen tussen de stad en een kamp met woonwagenbewoners net over de Franse grens.

Moeskroen wil muur tussen stad en woonwagenbewoners

Woonwagens © BELGA

Moeskroen gaat een muur van ruim twee meter hoog bouwen aan de rand van de stad op de grens met Frankrijk. De muur komt rond een kampeerplek voor woonwagenbewoners en moet verhinderen dat de bewoners eenvoudig naar België kunnen komen. Dat schrijft De Standaard. De inwoners van Moeskroen vrezen namelijk een toename van het aantal diefstallen en overlast in de regio.

De burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne (CDH), benadrukt dat de muur er komt op vraag van de bevolking en dat het geen grensmuur wordt. 'We willen alleen maar zorgen voor meer veiligheid in de buurt.' Gadenne besloot na overleg in februari reeds om een muur te bouwen. Die wordt 2,40 meter hoog en ongeveer 10 meter lang.

'Niemand wil woonwagenbewoners in zijn achtertuin'

Ongeveer een vijftigtal woonwagens staat vandaag in Herseaux, een deelgemeente van Moeskroen die aan de Noord-Franse gemeente Wattrelos grenst. Maar binnenkort wordt het kamp gesloten, aangezien er in Wattrelos een groter woonwagenterrein komt. De bewoners zijn voornamelijk Rom-zigeuners.

'Het is toch logisch dat niemand van de ene dag op de andere een kamp voor woonwagenbewoners in zijn achtertuin wil', aldus Gadenne (CDH). Door de muur is er geen direct contact meer tussen de woonwagenbewoners en België. 'De woonwagenbewoners worden niet opgesloten', stelt Gadenne. 'Via Frankrijk kunnen ze het kamp verlaten.'

Berlijnse muur

Moeskroen wil muur tussen stad en woonwagenbewoners

© Belga

'Wat hebben de Belgen toch tegen ons', vraagt een bewoner zich af. 'Eerst wilden ze ons wegjagen met muziek en nu willen ze ons omsingelen met een muur. Wij zijn geen primaten hoor', klinkt het. De Berlijnse Muur is toch afgeschaft? Ik vind het schandalig wat hier gebeurt', citeert De Standaard een andere bewoner.

Hoewel de Franse politie de laatste tijd soms moest uitrukken voor brandjes, relativeert ze de overlast. 'Ze zorgen voor relatief weinig problemen.'

'Dit is eigenlijk segregatie', reageert Jozef De Witte van het Interfederaal Gelijkekansencentrum op deredactie.be. Het centrum zal contact opnemen met Moeskroen en kijken of een andere oplossing mogelijk is.

Schepen in Moeskroen An Cloet (CDH) geeft in De Ochtend op Radio 1 toe dat de bouw van een muur geen echte oplossing is en dat er daarnaast ook moet ingezet worden op andere oplossingen zoals het aanstellen van maatschappelijke werkers. Toch vindt ze een omheining rond het woonwagenpark 'beter dan de huidige situatie.' (AVE)

Onze partners