Minister-president beklimt berg in Argentinië

17/12/10 om 20:45 - Bijgewerkt om 20:45

Kris Peeters begint maandag samen met astmapatiënten aan de beklimming van de bijna zevenduizend meter hoge Aconcagua.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) begint maandag samen met achttien astmapatiënten aan de beklimming van de Aconcagua in Argentinië. Ze hopen op 2 januari de top te bereiken. Peeters mist daardoor de begrotingsbesprekingen in het Vlaams Parlement.

Peeters is zaterdag vanop Brussels Airport vertrokken naar Argentinië voor de expeditie. De Aconcagua is met 6.962 meter de hoogste berg van het Amerikaanse continent.

'Met dit initiatief wil ik duidelijk maken dat sport goed is voor
astmapatiënten en in de bergen heb je de meest zuivere lucht. De
Aconcagua is technisch niet de moeilijkste beklimming maar het is toch een prestatie om op de top te staan', zo zei Peeters voor het vertrek. Er is het risico op hoogteziekte en de temperatuur die tot ver onder nul kan dalen.

In oktober 2009 schreven 70 astmapatiënten zich in voor de expeditie. Na meer dan een jaar voorbereiding zullen er uiteindelijk 18 aan de beklimming deelnemen. Ook twee dokters nemen deel aan de tocht.

De beklimming begint maandag in Puenta del Inca op een hoogte van 2.924 meter en volgt de noordelijke route. Het basiskamp Confluencia ligt op 3.390 meter hoogte.

Begrotingsbesprekingen

Door de expeditie mist Peeters de begrotingsbesprekingen in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Peeters zei daar afgelopen donderdag dat zijn plannen al langer bekend zijn en dat hij in september een brief heeft gestuurd naar Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Enkele weken geleden stuurde hij ook een brief naar de fractieleiders van de oppositie en had hij telefonisch contact met hen.

Peeters zei uit die contacten te hebben begrepen dat er begrip was voor zijn afwezigheid door de deelname aan een humanitair project, maar donderdag weerklonken er toch kritische geluiden in het parlementair halfrond. Peeters laat zich tijdens zijn expeditie vervangen door minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) en viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A).

Lees meer over:

Onze partners