'Minder intelligente Vlaamse ondernemers zullen nog rechtsere regering kiezen' (Moureaux)

04/01/14 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

PS-nestor Philippe Moureaux denkt dat de "minder intelligente" Vlaamse ondernemers voor de "rechtse sociaaleconomische politiek" van N-VA gaan kiezen. "Het nationaal-socialisme werd destijds ook door veel Duitse ondernemers ondersteund", zegt hij "met enige schroom".

'Minder intelligente Vlaamse ondernemers zullen nog rechtsere regering kiezen' (Moureaux)

© ImageGlobe

PS-nestor Philippe Moureaux vreest dat na de verkiezingen "een nog rechtsere regering" gevormd zal worden omdat de N-VA een rechtse sociaaleconomische politiek voor de Vlaamse ondernemers wil. "Laat mij met enige schroom volgende vergelijking maken: vergeet niet dat het nationaal-socialisme door veel van de toenmalige Duitse ondernemers werd ondersteund. In tijden van crisis hebben minder intelligente ondernemers vaak de neiging om naar sterke, rechtse waarden te zoeken", zegt Moureaux in De Tijd.

Vernederingen

"De N-VA heeft nu de ambitie om in de regering te stappen, maar ze zal de Franstaligen hoe dan ook enkele vernederingen laten slikken", zo blikt Moureaux vooruit naar de verkiezingen en de daaropvolgende coalitiebesprekingen. Hij denkt niet dat de N-VA een nieuwe grote staatshervorming zal nastreven, maar wel een rechts sociaaleconomisch beleid.

Regering-Di Rupo centrumrechts

Volgens Moureaux voerde de huidige regering van premier en partijgenoot Elio Di Rupo een "centrumrechts" beleid en moesten de Franstalige socialisten de voorbije jaren al "enorme concessies" doen aan de rechterzijde.

Moureaux zet zich in het interview ook af tegen het asielbeleid van de regering-Di Rupo. "Onverdedigbaar. Het is Roger Nols uitgevoerd door een vrouw", zo verwijst hij naar de vroegere Schaarbeekse FDF-burgemeester. Het stuit Moureaux tegen de borst dat "zelfs socialisten zeggen dat (Open Vld-staatssecretaris voor Asiel en Migratie,

nvdr) Maggie De Block fenomenaal bezig is". (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners