Mieke Van Hecke nieuwe voorzitter Vlaams Vredesinstituut

Mieke Van Hecke © belga

Mieke Van Hecke, de voormalige topvrouw van het katholiek onderwijs, is de nieuwe voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut. Dirk Rochtus is aangeduid als nieuwe ondervoorzitter.

Mieke Van Hecke, de gewezen topvrouw van het katholiek onderwijs, is de nieuwe voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut. Van Hecke volgt Nelly Maes op. De nieuwe ondervoorzitter is docent Dirk Rochtus. Hij neemt de plaats in van Philip Nauwelaerts. Het mandaat van het duo Van Hecke-Rochtus loopt vijf jaar, meer bepaald tot januari 2020. Dat heeft het Vredesinstituut bekendgemaakt.

Internationale politiek

Mieke Van Hecke trok in september 2014 de deur van de Guimardstraat achter zich dicht. Ruim tien jaar had de gewezen CD&V-volksvertegenwoordiger aan het hoofd gestaan van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO).

Op één dag van haar 68ste verjaardag is Van Hecke nu aangesteld als voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut, het onafhankelijke orgaan voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Dirk Rochtus is de nieuwe ondervoorzitter. Rochtus is docent internationale politiek en Duitse politieke geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Van Hecke en Rochtus benadrukken de rol die het Vredesinstituut kan spelen.

Radicalisering

‘De polarisatie is diep doorgedrongen in onze samenleving’, zegt Mieke Van Hecke. ‘Dat is een bron van conflicten. Denk bijvoorbeeld aan hoe radicalisering ons vandaag uitdaagt, niet alleen op vlak van veiligheid, maar ook in scholen, welzijn, integratie en stedenbeleid.’

Wat de internationale samenleving betreft, wijst Rochtus op het belang van een vredestoets voor het buitenlands beleid. ‘Wij kunnen in ons buitenlands beleid een bijdrage leveren aan meer vrede en veiligheid door vredesbevorderende initiatieven en door ons internationaal netwerk te verstevigen.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content