Michel trekt trio begrotingsdossiers naar zich toe: ‘U hebt de PS niet nodig, u bent de PS geworden’

Charles Michel © Jonas Roossens/ID/photo agency

Premier Charles Michel wil het Planbureau, de Nationale Bank en de Hoge Raad voor Financiën mee inschakelen om de kastanjes uit het begrotingsvuur te halen. Dat zei hij donderdag in de Kamer, waar de oppositie hem onder vuur nam over de begroting.

Premier Charles Michel ontmoet volgende week vertegenwoordigers van het Planbureau, de Nationale Bank en de Hoge Raad voor Financiën. Hij wil de drie instanties betrekken bij de besluitvorming rond de verlaging van de vennootschapsbelasting, de invoering van een meerwaardeheffing en de activering van het spaargeld in de reële economie – ofwel de drie dossiers die binnen de regering hoogspanning veroorzaakten tijdens het begrotingsconclaaf. Dat heeft Michel donderdag in de Kamer aangekondigd.

De instellingen moeten duidelijkheid scheppen over de budgettaire impact van de mogelijke ingrepen en over de positieve gevolgen voor de economie, de bedrijven en de sectoren. Premier Michel gaf aan dat hij zal inschatten wanneer de tijd rijp is om tot beslissingen over te gaan.

Het advies dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had gevraagd over zijn voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen, gebeurde op basis van een tekst die ‘niet gevalideerd was binnen de regering’, luidde het.

De eerste minister deed zijn uitspraken tijdens een debat over het slechte rapport dat de regering donderdag van de Europese Commissie kreeg. De oppositie haalde daarbij fors uit naar de ploeg-Michel. Kristof Calvo (Groen) verwees naar de nakende verhuis van vicepremier Kris Peeters (CD&V) naar Antwerpen. ‘Heeft Johan Van Overtveldt zijn verhuisplannen naar de Antwerpse Begijnenstraat al aangemeld?’, vroeg Calvo. Hij alludeerde op een standpunt dat de minister indertijd had ingenomen als Trends-hoofdredacteur, namelijk dat wie de facturen doorschuift naar de volgende generaties, in de gevangenis thuishoort.

‘Show me the redesign’

Peter Vanvelthoven (sp.a) stelde dat de manier van werken van Van Overtveldt, de manier is om de hervorming van de vennootschapsbelasting ‘in de soep te doen draaien’. Het betekent voor Vanvelthoven dat de minister er niet ernstig werk van wil maken. Net voor hem had N-VA’er Rob Van de Velde nog beklemtoond dat de federale regering net ‘complexe hervormingen’ wil doorvoeren.

Voormalig N-VA’er Hendrik Vuye trok alle registers open. ‘Het nominale tekort is groter dan onder de regering-Di Rupo’, stelde het onafhankelijke Kamerlid. ‘We zitten terug op de Europese strafbank waar Di Rupo ons had afgehaald. U hebt de PS niet nodig. U bent de PS geworden’, sneerde Vuye. Om meteen ook de redesign van de overheid, die 750 miljoen euro in het laatje moest brengen, door de mangel te halen. ‘Show me the redesign‘, luidde het.

Premier Michel benadrukte dat het de ambitie is van zijn regering om coherent en consequent te werken. Het is de bedoeling tegelijkertijd de overheidsfinanciën te saneren en de relance te steunen. ‘We willen de opmerkingen van de Europese Commissie serieus nemen’, aldus de premier. Zoals bekend dreigt de Belgische begroting, samen met die van zes andere landen, de Europese begrotingsregels te schenden. De premier merkte evenwel op dat België als enige geen bijkomende maatregelen aanbevolen kreeg. ‘De Europese Commissie wil zekerheid dat wij onze hervormingen doorvoeren’, aldus Michel. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content