'Michel I amper goedkoper dan Di Rupo I'

27/11/14 om 06:02 - Bijgewerkt om 06:02

De zware besparingen die de regering oplegt aan de overheidsdiensten, trekt ze niet helemaal door naar zichzelf. Michel I is ondanks de zesde staatshervorming amper 4 procent goedkoper dan Di Rupo I.

'Michel I amper goedkoper dan Di Rupo I'

Regering Michel I © BELGA

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Een lineaire besparing van 20 procent legt de centrumrechtse coalitie op aan nogal wat overheidsdiensten. Ook de regering zelf doet het met minder. Di Rupo I telde 19 excellenties, Michel I 18.

Maar budgettair scheelt dat allemaal niet zo veel, zo blijkt uit prognoses uit de begroting. De totale kosten van alle kabinetten bedragen in 2015 een dikke 54 miljoen euro - 2,3 miljoen minder dan in 2014.

"De besparingen zijn zeer beperkt als je weet dat er twee vicepremiers minder zijn en er door de zesde staatshervorming heel wat bevoegdheden overgeheveld zijn naar de deelstaten", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "De gemiddelde kost per excellentie stijgt zelfs, van 2,97 miljoen in 2014 naar 3,01 miljoen in 2015. Opvallend hierbij is dat de ministers wel degelijk besparen op werkingskosten, beleidsorganen en gedetacheerd personeel, maar dat die besparing grotendeels teniet wordt gedaan door de aanwerving van experten en consultants."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners