Meyrem Almaci wordt lijsttrekker voor Groen! in Antwerpen

03/09/11 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:46

Meyrem Almaci trekt in 2012 voor Groen! de Antwerpse lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Meyrem Almaci wordt lijsttrekker voor Groen! in Antwerpen

© Belga

Meyrem Almaci trekt volgend jaar voor Groen! de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Ze werd zaterdag met meer dan 90 procent van de stemmen verkozen door de leden van Groen! Antwerpen. De 35-jarige Almaci wacht alvast een zware taak in oktober 2012. De Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen worden nu al vaak aangekondigd als een tweestrijd tussen Bart De Wever (N-VA) en zittend burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Bij de vorige stembusgang in 2006 leed Groen! in Antwerpen zwaar onder het effect 'Patrick Janssens'. Janssens won de tweestrijd van Vlaams Belanger Filip Dewinter en trok een pak stemmen aan.

Zo dook Groen! van 11 procent in 2000, toen nog als Agalev, naar 4,7 procent. De Antwerpse groenen verloren vier van de zes zitjes en werden uit de meerderheid gezet - de partij had twee schepenen. Meyrem Almaci moet nu het tij keren. Ze zetelt sinds 2007 in de Kamer waar ze nu de nieuwe leider van de Ecolo-Groen! -fractie geworden is. Ze was de enige topkandidate voor het Antwerpse lijsttrekkerschap. Thema's die voor haar prioriteit krijgen, zijn sociale ongelijkheid, armoede, diversiteit, mobiliteit, inspraak en duurzaamheid. "Ons Antwerpen verdient een bestuur dat luistert en de ambitie heeft om de ongelijkheid aan te pakken. Dat gelooft dat dialoog tot oplossingen leidt en duurzaamheid de leidraad in elk voorstel moet zijn", zei ze tijdens haar speech voor de militanten.

De stad heeft nood aan politici die de ongelijkheid willen aanpakken, klonk het. De armoede dient gehalveerd te worden, zei ze ambitieus. Almaci en Groen! passen voor de kanselierslogica met één uitgesproken topman, klonk het. De partij trekt in team naar de kiezer, aldus Almaci. Over de invulling van de lijst is nog niets beslist, het nieuw samengestelde poll-comité beslist daarover. Maar senator Piryns, die fractieleidster is in de gemeenteraad, partijvoorzitter Wouter Van Besien, die ook districtsvoorzitter van Deurne is, en partijcoryfee en Vlaams Parlementslid Mieke Vogels zullen zeker een rol spelen. (Belga/INM)

Onze partners