‘Met Gerolf Annemans is het Vlaams Blok meer dan ooit terug’

Van links naar rechts: Gerolf Annemans, Karel Dillen, Filip Dewinter en Frank Vanhecke. © Belga

Oud-strijder Gerolf Annemans is de nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang. Wat betekent dit voor het Vlaams Belang? Voormalig Blokwatcher Marc Spruyt: ‘Gerolf Annemans zal niet voor een koerswijzing zorgen’

Gerolf Annemans komt als winnaar uit de voorzittersverkiezingen bij het Vlaams Belang. De partij kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de zwaarste klappen. In bakermat Antwerpen houden ze amper een derde van hun stemmen over. 2012 betekende zo de eerste dramatische verkiezingsnederlaag in het goed 34-jarige bestaan van de partij, die eens bij de succesvolste extreemrechtse partijen van Europa gerekend werd. Een partij in crisis, zo wordt vaak geanalyseerd, heeft nood aan een nieuw verhaal. Met Gerolf Annemans komt echter een oud-strijder aan het roer die al van bij de begindagen van het Vlaams Blok tot de absolute top van de partij behoort.

Marc Spruyt volgde in de hoogdagen het Vlaams Blok/Belang van nabij met zijn website Blokwatch. Na de de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 leerden dat het VB niet aan het bestuur zou deelnemen, zo zei Spruyt toen, werd waakhond Blokwatch stopgezet. “We zijn in ons opzet geslaagd. Het Vlaams Belang is niet meer zo’n bedreiging.” Vier vragen aan de voormalige Blokwatcher en auteur van meerdere boeken over het Vlaams Blok/Belang.

Gerolf Annemans is de nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang. Is met deze oudgediende het Vlaams Blok terug?

Marc Spruyt: “Absoluut. Gerolf Annemans gaat al eeuwen mee in het Vlaams Blok/Belang (VB). Na de naamsverandering zei hij ‘Het Vlaams Belang blijft het Vlaams Blok’. Hij waarschuwde dat wie dacht dat het Vlaams Belang salonfähig zou worden, zich vergiste. Hij zal dus zeker niet voor een koerswijziging zorgen.

Annemans heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het uittekenen van het racistische programma van zijn partij. Hij heeft meerdere wetsvoorstellen ingediend die discriminatie van niet-Europese vreemdelingen mogelijk moesten maken. Ik maak me sterk dat dat ook voor zijn recente voorstellen zal gelden. Wie kijkt naar wat Annemans zegt en doet, weet dat hij geen gematigde Vlaams Belanger is.

Niemand in de partij kan voor een koerswijziging zorgen. Wie dat wel kon, is ondertussen vertrokken. En dan nog: Frank Vanhecke mag dan wel genoemd worden als iemand die dat kon, hij was zeker geen figuur om voor een koersverandering te tekenen.

Het staat alleszins vast dat met Annemans het huidige verhaal aan zet blijft. Annemans pleitte ooit voor een Europese islam. Maar daar gelooft het VB niet in. De rabiate anti-islamretoriek zal niet afgezwakt worden, want anders zetten ze hun hele visie op inburgering op losse schroeven. En zeker even belangrijk: dat is wat hen onderscheidt van de N-VA. Het zou dus stom zijn dat te verlaten.”

Is de verkiezing van een krokodil een teken van bloedarmoede binnen het Vlaams Belang?

Marc Spruyt: Het is absoluut lachwekkend dat het VB voor deze verkiezingen bij deze kandidaten uitkwam. Annemans, Philip Claeys en Bart Laeremans zijn allemaal anciens én hardliners. Het VB valt terug op de mensen die er al eeuwen bij zitten. De kandidaten van de VB-jongeren durfden blijkbaar niet.

Maar of dit het einde van de partij betekent, dat denk ik niet. Hun draagvlak is afgekalfd en hun sociologisch dieptepunt is nog niet bereikt, maar een zeker percentage van de bevolking blijft wel vatbaar voor hun combinatie van radicaal Vlaams-nationalisme en racisme.

Wat betekent dit voor Filip Dewinter, het belangrijkste gezicht van de partij?

Marc Spruyt: “De reactie van Filip Dewinter op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober was hilarisch. Hij zou zich geen kandidaat stellen, waarmee de perceptie gewekt werd dat hij een stap opzij zette. Terwijl eigenlijk het status quo gehandhaafd blijft, werd dat voorgesteld als een verzwakking van zijn positie.

Filip Dewinter is sterk met woorden, maar minder met daden. Ik ben benieuwd naar wat hij gaat doen in het Vlaams Parlement: hij gaf zijn fractieleiderschap op, om zich aan Antwerpen te wijden. Als hij terugkomt als fractieleider, dan waren dat allemaal holle woorden. Hij heeft immers niets gepresteerd. Maar Dewinter blijft even machtig en laat Gerolf Annemans nu de kastanjes uit het vuur halen, want in 2014 riskeren ze opnieuw een verkiezingsnederlaag. Het verschil met Bruno Valkeniers is dat Gerolf Annemans feller in beeld zal komen.”

Wat moeten we onthouden van Bruno Valkeniers’ passage als voorzitter?

Marc Spruyt: Bruno Valkeniers is de voorzitter van de electorale neergang van het Vlaams Belang. Hij is het gezicht van het grote failliet van de partij. Het bizarre is dat hij net werd binnengehaald als bruggenbouwer naar het zakenleven en die delen van de Vlaamse beweging waar het VB geen banden mee had.

Daarin is hij compleet gefaald. De N-VA heeft dat veel beter weten doen, als je ziet hoezeer zij twee handen op een buik zijn met Voka. Daar wou het VB naartoe. Valkeniers was dan wel geen vreemde eend in de bijt, hij komt bijvoorbeeld uit het NSV (Nationalistische Studentenvereniging, red), maar hij heeft door voor het zakenleven te kiezen wel een ander parcours afgelegd. Hij moest dat zakenleven verbinden met de politiek, toen hij toch voor de politiek koos. Hij is een verkeerde gok gebleken. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content