An Moerenhout (Groen)

‘Met betalende taaltesten saboteert N-VA de integratie van nieuwkomers’

An Moerenhout (Groen) Vlaams Parlementslid voor Groen

Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) vindt het onaanvaardbaar dat Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) nieuwkomers wil laten betalen voor taaltesten noodzakelijk voor wie de Belgische nationaliteit wil aanvragen, of voor wie een job bij de overheid, bij Kind & Gezin of in het onderwijs wil uitoefenen.

Nadat staatssecretaris Francken een gemeentelijke vreemdelingentaks invoerde, maakt partijgenoot Liesbeth Homans plannen om een volgende retributie in het leven te roepen. Anderstaligen die al Nederlands hebben geleerd zullen in de toekomst moeten betalen wanneer ze hun taalniveau willen of moeten laten inschalen.

De N-VA lijkt een onblusbaar verlangen te hebben om de participatie van nieuwkomers aan de samenleving betalend en dus minder toegankelijk te maken. Een dergelijke integratietaks is onrechtvaardig en schiet totaal aan het doel voorbij: mensen integreren, zodat ze echt deel uit kunnen maken van onze samenleving.

Met betalende taaltesten saboteert N-VA de integratie van nieuwkomers.

Liesbeth Homans wil nieuwkomers in de toekomst laten betalen voor taaltesten die ze nodig hebben om een job te vinden in de openbare sector of bij Kind en Gezin. Ook om de nationaliteit aan te vragen zullen zij deze betalende taaltesten moeten afnemen.

Minister Homans bouwt daarmee een nieuwe drempel in voor nieuwkomers om deel te nemen aan de samenleving. Taalkennis is een essentiële voorwaarde om tot echte integratie te komen. Van een minister van Inburgering verwacht ik maatregelen die de integratie van anderstaligen aanmoedigen in plaats van saboteren.

Het is bekend dat mensen die van elders komen en elders een opleiding genoten in Vlaanderen veel moeilijker aan een baan geraken dan elders in Europa. Onlangs nog werd bekend dat de helft van de vluchtelingen, aangemeld sinds de vluchtelingencrisis van twee jaar geleden, vandaag nog geen job heeft gevonden. En als ze een baan vinden, is het vaak onder het niveau van hun diploma en competenties. Er wordt gemorst met talent. Hoe een dergelijke integratietaks de nieuwkomers zal helpen om werk te vinden, is een raadsel.

Mag ik enkele voorstellen doen waar anderstaligen wel naar snakken?

Eén, zorg voor een ruimer aanbod in de onmiddellijke omgeving van de werkplek, in plaats van mensen nodeloos lang in de schoolse bubbel te houden.

Twee, versterk het weekend- en avondaanbod Nederlands als Tweede Taal, zodat mensen de taallessen kunnen combineren met een job.

Drie, naast het afbreken van financiële drempels, is het belangrijk om komaf te maken met de kafkaiaanse procedures voor verblijf, inburgering, onderwijs en arbeidsbemiddeling.

Het voorstel van Liesbeth Homans is extra onrechtvaardig omdat ze de betalende taaltesten wil invoeren net nu het alsmaar duidelijk wordt dat het Agentschap Inburgering en Integratie slecht gerund wordt.

Het Agentschap stapelt al jaren tekorten op wegens wanbeheer. De organisatie draaide in 2016 een verlies van 2,2 miljoen euro, een cijfer dat in 2017 waarschijnlijk verder oploopt. Tot nog toe schoof minister Homans de verantwoordelijkheid steeds van zich af en weigerde ze het Agentschap door te lichten of op het matje te roepen. Maar dat ze op hetzelfde moment wel beslist om de meest kwetsbare groep, de nieuwkomers zelf, op kosten te jagen om zo de gaten in de begroting van het Agentschap dicht te rijden, is wraakroepend.

Wij roepen CDu0026V en Open VLD op hun verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor een samenleving die integratie faciliteert in plaats van saboteert.

In de commissie Inburgering en Integratie benadrukte de minister dat de decretale basis om taaltesten betalend te maken al is gelegd, maar dat de principiële beslissing nog moet volgen.

Dat betekent dat meerderheidspartijen CD&V en Open VLD nog een hefboom in handen hebben om de onrechtvaardige keuze om nieuwkomers voor taaltesten te laten betalen, tegen te houden. Tot op heden beschouwde de Vlaamse overheid het als haar opdracht om de participatiekansen van nieuwkomers te maximaliseren met een kosteloos aanbod. Een beleidsvisie die vandaag op de helling staat.

Wij roepen CD&V en Open VLD op hun verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen voor een samenleving die integratie faciliteert in plaats van saboteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content