Mensen in armoede mijden sportclubs uit schaamte

21/04/16 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:11

Geld is niet de enige factor die bepaalt dat mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, de sportclub mijden. Ook schaamte speelt mee.

Mensen in armoede mijden sportclubs uit schaamte

Kleedkamer sportclub © Istock

Personen die in armoede leven, sporten minder. Maar volgens de doctoraatstudie van Hanne Vandermeerschen (KULeuven) is geld niet de enige factor die bepaalt dat mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, de sportclub links laten liggen. Ook schaamte speelt mee. Dat schrijft De Standaard.

Hoewel de lokale sportdiensten de laatste jaren heel wat initiatieven op touw hebben gezet om ook deze groep aan het sporten te krijgen, is er nog werk aan de winkel. Vandermeerschen schrijft dat er vaak gegrepen wordt naar kortingen, 'maar dat volstaat niet.'

Stigma

'Het stigma dat deze groep vlug opgeleefd krijgt, "dat ze niet geïnteresseerd zijn in sport", klopt niet', benadrukt Vandermeerschen. Zij interviewde tientallen mensen die in armoede leven en concludeerde dat het sociale aspect een grote rol speelt. Zo is er de druk om de juiste outfit te kopen of om nog iets te gaan drinken met ploeggenoten. Ook schaamte kan een rol spelen en om die gevoelens uit de weg te gaan, besluiten armen om niet te gaan sporten.

Delen

Een kwart van de Belgen kan zich geen week vakantie veroorloven

Bovendien ligt de drempel om naar een sportclub te gaan voor mensen met een slechtere gezondheid of een blessure hoger. En mensen die in armoede leven, kampen net vaker met gezondheidsproblemen. Daarom pleit Vandermeerschen voor een groter aanbod van mogelijkheden binnen een sportclub. 'Er is een te klein aanbod van recreatieve activiteiten, die gericht zijn op gewoon beweging en die niet specifiek bedoeld zijn voor senioren', voegt Carolien Pattyn (Netwerk tegen Armoede) toe.

Extreme armoede

Uit het jaarlijkse SILC-onderzoek (enquête naar de inkomens en levensomstandigheden) bij meer dan 6.000 huishoudens blijkt dat 15,5 procent in een gezin woont waar het inkomen onder de armoededrempel valt. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat een kwart van de Belgen zich geen week vakantie kan veroorloven en eveneens een kwart heeft moeite om onverwachte uitgaven boven de 1.000 euro te doen.

Op basis van de resultaten wordt 21,2 procent van de Belgen als arm beschouwd, bij 3,5 procent van de bevolking is er zelfs sprake van extreme armoede. (AVE)

Onze partners