Meer SP.A'ers neigen naar links front met Groen

03/05/15 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:35

Bij SP.A gaan verschillende stemmen op voor een links front met Groen. Na Freya Van den Bossche en Daniël Termont, sluit ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt zich bij het idee aan. Huidig voorzitter Bruno Tobback blijft voorzichtig: 'Verleiden doe je niet via de media.'

Meer SP.A'ers neigen naar links front met Groen

Freya Vanden Bossche en Kathleen Van Brempt © Belga

Ook Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) spreekt zich uit voor een links front. De voorbije dagen deden andere SP.A-kopstukken als Freya Van den Bossche en Daniël Termont hetzelfde. Van Brempt acht het daarbij ook denkbaar dat iemand als Wouter Van Besien (Groen) de lijst trekt. Dat zei Van Brempt zondag in het programma "Wakker op Zondag" van de Antwerpse televisiezender ATV.

'Fluitend 30 procent halen'

Bij SP.A gaan al langer stemmen op voor een versterkte samenwerking met Groen. Sommigen pleiten openlijk voor een links kartel. Zo'n links kartel zou fluitend 30 procent halen, zo zei Termont op de 1 mei-viering in Gent. Op dezelfde bijeenkomst pleitte Van den Bossche voor een brede linkse beweging.

Van Brempt is het daar helemaal mee eens. Ook zij is voorstander van linkse frontvorming, maar voegt er wel meteen enkele kanttekeningen aan toe. "It takes two to tango. Bij Groen moet er dezelfde ambitie zijn. Je moet zo'n stap met twee zetten", aldus Van Brempt. Daarnaast moet het ook meer zijn dan enkel het samengaan van twee partijen. "Het zal niet werken als het alleen een kartel is. Het moet gedragen worden door het brede middenveld".

'Er is veel talent in de Antwerpse politiek ter linkerzijde'

Wie dan bijvoorbeeld in Antwerpen richting gemeenteraadsverkiezingen van 2018 het boegbeeld moet zijn van zo'n links front, komt voor Van Brempt op de tweede plaats. "Het inhoudelijke project moet wat mij betreft prioriteit krijgen".

Toch is het volgens haar niet ondenkbaar dat het bijvoorbeeld Van Besien wordt. "Maar het is ook denkbaar dat het iemand extern is. Het is ook denkbaar dat er meerdere boegbeelden zijn", klonk het. "Er is veel talent in de Antwerpse politiek ter linkerzijde".

'Spontaan laten groeien'

Huidig voorzitter Bruno Tobback blijft voorzichtig in de discussie rond de linkse frontvorming. "Ik vind dat SP.A moet openstaan om met iedere progressief aan tafel te zitten". Maar ook hij wijst erop dat je met twee moet zijn. En bovendien wil hij de eventuele nauwere samenwerking "spontaan laten groeien". "Verleiden doe je niet via de media. Zo werkt dat niet", zei hij daarover zondag in De Zevende Dag. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners