‘Meer gelijkenissen dan verschillen tussen Jan en Mohammed modaal’

© reuters

Een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting naar Marokkaanse en Turkse Belgen maakt brandhout van gangbare clichés over mensen met een migratieachtergrond, zo stelt het Minderhedenforum.

Het onderzoek van de Koning Boudewijnstichting naar Marokkaanse en Turkse Belgen maakt brandhout van gangbare clichés die leven over mensen met een migratieachtergrond. Het rapport geeft een frisse kijk op de superdiverse samenleving en geeft de cynici het nakijken. Dat laat het Minderhedenforum weten in een persbericht.

‘Resolute aanpak’

Volgens het Minderhedenforum geeft de studie de mensen lik op stuk die met vooroordelen naar de Turkse en Marokkaanse Vlamingen kijken. Het wijst erop dat er meer gelijkenissen dan verschillen zijn tussen “Jan en Mohammed Modaal”: de openheid tegenover verenigingsleven, het rotsvast geloof in de democratie en gendergelijkheid.

Maar Wouter van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, haalt uit de studie nog enkele belangrijke werkpunten. Werkloosheid, armoede en racisme worden door de Belgische Turken en Marokkanen als zeer belangrijke problemen ervaren en moeten dan ook worden aangepakt. “Een resolute aanpak van die uitdagingen kan de levenskwaliteit naar omhoog krijgen en is daarom even belangrijk als pakweg de heraanleg van de Antwerpse ring”, laat Van Bellingen optekenen in het persbericht. En dat is een taak voor de Vlaamse, Brusselse en federale regering.

‘Gefnuikte hoop’

Voor Van Bellingen is de aanpak van die problemen cruciaal om “de gefnuikte hoop van Marokkaanse Belgen van tweede en derde generatie structureel aan te pakken”. “Het is extreem zorgwekkend dat vooral de mensen die hier geboren en getogen zijn, meer dan diegenen die van elders komen, zich niet thuis voelen in ons land. Ze haken na verloop van tijd af met de gekende gevolgen van dien”, besluit hij. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content