Mediaminister Lieten bezorgd over interesse Telenet in De Vijver

19/01/14 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten vreest voor een mediaconcentratie wanneer Telenet toenadering zoekt tot De Vijver.

Mediaminister Lieten bezorgd over interesse Telenet in De Vijver

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) © BELGA

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) is bezorgd over de mogelijke toenadering tussen kabeldistributeur Telenet en De Vijver Media, de groep achter de tv-zenders Vier en Vijf. "Dit leidt tot een grote machtsconcentratie", zei ze zondag in de rand van de nieuwjaarsreceptie van haar partij voor de camera's van VRT en VTM.

"Gaan alle zenders op dezelfde manier behandeld worden? Gaat het niet leiden tot een verschraling van het aanbod? En gaat de kijker niet steeds meer moeten betalen om minder terug te krijgen?", vroeg ze zich af. "Ik volg de toestand van nabij op en ik heb aan de Vlaamse Regulator voor de Media een eerste analyse gevraagd om de situatie beter te kunnen beoordelen.

Machtsconcentratie

Vrijdag raakte bekend dat De Vijver, het bedrijf boven de tv-zenders Vier en Vijf, het weekblad Humo en het productiehuis Woestijnvis, werkt aan een nieuwe kapitaaloperatie. De minister zei te hopen dat Vier en Vijf gered kunnen worden, maar als dit gebeurt door Liberty, de hoofdaandeelhouder van Telenet, dan betekent dat dat het Amerikaanse bedrijf de kabel beheert in Vlaanderen, het grootste deel van de markt van de betaaltelevisie in handen heeft, en tegelijk twee zenders gaat uitbaten. Dat leidt tot een grote machtsconcentratie, aldus Lieten die zich zorgen maakt wat daar de gevolgen van zullen zijn.

Zaterdag uitten ook CD&V, N-VA en Open Vld hun bedenkingen bij een mogelijke participatie van Telenet in De Vijver Media.

Lees meer over:

Onze partners