Massale steunbetuigingen in rouwregisters

16/03/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

In heel het land leeft de Belgische bevolking mee met de nabestaanden van de slachtoffers van het busdrama in Zwitserland.

Massale steunbetuigingen in rouwregisters

© Belga

Zo lieten intussen 23.000 mensen een bericht na op het online rouwregister van Lommel. "Het stadsbestuur wil alle mensen bedanken, die massaal hun steun en medeleven overmaken", aldus Peter Vanvelthoven.

De drie ouderkoepels in Vlaanderen (KOOGO, VCOV en GO! -ouders) hebben vrijdagochtend al meer dan tienduizend betuigingen van medeleven geregistreerd op hunonline-rouwregister. Een 1.500-tal reacties kwam uit het buitenland, van over de hele wereld.

"We hebben zeer waardevolle reacties gekregen", zegt Bart Van Dijck van ouderkoepel KOOGO. "Door het grote aantal reacties was het echter niet mogelijk ze op de website te publiceren, maar onze ict-mensen zijn alles in een database aan het verzamelen."

De ouderkoepels zijn van plan om de gebundelde reacties op een later tijdstip over te maken bij een gedenkenplechtigheid. Wie dat wenst kan inzage krijgen in de database.

Antwerpen opent rouwregister

Aan de inkombalie van het Antwerpse stadhuis wordt een rouwregister geopend voor de slachtoffers. Vanaf vrijdag 16 maart om 12.00 uur tot en met zaterdag 24 maart kan het rouwregister getekend worden aan de inkombalie van het stadhuis op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. Op zaterdagen 17 en 24 maart is het rouwregister beschikbaar in de stadswinkel op de Grote Markt van 11.00 tot 17.30 uur.

Ook het funerarium in de Zwitserse stad Sion heeft een rouwregister geopend en nodigt iedereen uit er een boodschap te komen in schrijven ter nagedachtenis van de slachtoffers van het dramatische ongeval met een Belgische bus, zo heeft de regionale krant Le Nouvelliste gemeld.

Rouwplechtigheden

De komende dagen treffen de gemeenten Lommer en Heverlee verdere schikkingen voor de rouwplechtigheid, na samenspraak met de families.

De stad Lommel heeft om terughoudendheid gevraagd voor mensen of verenigingen die iets willen organiseren ter nagedachtenis van de slachtoffers. "We merken dat er veel spontane oproepen zijn van mensen. Er is ook sprake van geldinzamelacties. Het lijkt ons voorlopig echter beter om iedereen in alle sereniteit de kans te geven hun verdriet te verwerken", aldus de burgemeester Vanvelthoven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners