Maingain staat alleen met cordon sanitaire rond N-VA

Simon Demeulemeester

FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt geen bijval bij zijn Franstalige collega’s met zijn oproep om een cordon sanitaire rond de N-VA te leggen. ‘FDF en N-VA voeden zich met dezelfde problemen’

FDF-voorzitter Olivier Maingain staat alleen met zijn vraag om rond de N-VA een cordon sanitaire te leggen, zo schrijft Le Soir. Volgens de Brusselse krant heeft geen enkele Franstalige partij instemmend gereageerd op ’s mans oproep om de kiezers ervan te overtuigen dat ‘een stem voor de N-VA een verloren stem is’.

Olivier Maingain, voorzitter van het FDF, had stevige kritiek geuit op de ‘paringsdans’ die MR en PS met de Vlaams-nationalisten dansen achter de schermen. MR kreeg ook een veeg uit de pan omwille van de etentjes die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders blijft houden met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Bij de PS werd Rudy Demotte genoemd: diens uitspraken over Waals nationalisme zijn volgens Maingain een socialistische mag-ik-deze-dans-van-u richting N-VA.

PS: ‘Zal N-VA haar verantwoordelijkheid nemen, dat blijft de vraag’

Maingain oogst echter niet veel bijval bij zijn Franstalige collega’s. De PS laat in Le Soir optekenen dat ze ‘geen exclusieven stellen tegen andere democratische partijen.’ ‘Na de verkiezingen in 2010 is Elio Di Rupo aan tafel gaan zitten met de grootste Vlaamse partij, de N-VA. Na enkele maanden heeft Bart De Wever de onderhandelingstafel verlaten. De vraag is of de N-VA haar verantwoordelijkheid zal kunnen nemen, als hetzelfde scenario zich voordoet.’

MR: ‘Liberalisme en nationalisme hebben niets met elkaar te maken’

Bij MR klinkt het eveneens: veto noch cordon. ‘Is men vergeten dat in het noorden van het land SP.A en CD&V in een regering zitten met de N-VA?’ Toch benadrukken de Franstalige liberalen, verwijzend naar wat voorzitter Charles Michel steeds herhaalt, dat het liberalisme en het nationalisme niets met elkaar te maken hebben.

Ecolo: ‘Nationalisme van De Wever is onze antithese’

De Franstalige ecologisten van Ecolo zijn zelfs geërgerd. Ook al is het nationalisme van De Wever de ‘antithese’ van de politieke visie van co-voorzitster Emily Hoyos, het klinkt beslist dat ze bereid zijn met ‘alle democratische partijen te discussiëren, en iedereen zal zijn verantwoordelijkheid nemen.’

CDH: ‘FDF en N-VA voeden zich allebei met de problemen van België’

CDH dan weer stopt N-VA en FDF in dezelfde zak: ‘We begrijpen hun agitatie en hoe moeilijk ze het hebben met een België dat zich herpakt en gestabiliseerd is.’ Beiden voeden ze zich met de problemen waar België mee kampt, aldus CDH.

‘Voorstel Maingain beledigend voor Vlaamse kiezer’

Béatrice Delvaux, chef opinie van de krant, noemt het idee van Maingain niet alleen een ‘slecht idee’, maar ook gevaarlijk in die zin dat het de Vlaamsen kiezer dreigt te beledigen.

‘Gelukkig dat geen enkele Franstalige partij de FDF-voorzitter is gevolgd. De Vlaamse kiezer kan zich vernederd voelen, omdat de Franstaligen daarmee blijk zouden geven geen rekening te willen houden met zijn stem – zelfs nog voor hij die heeft kunnen uitbrengen.’ Het gevolg zou ook kunnen zijn dat de Vlaamse kiezer massaal op de N-VA stemt, om de Franstaligen te ‘straffen’. ‘De Franstaligen die hem het meest democratische recht ontzeggen.’

Een cordon sanitaire tegen de N-VA kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden, aldus nog Delvaux: ‘Men kan het dan wel oneens zijn met hun wens om België te splitsen, het is wel een legitieme vraag. N-VA onderschrijft de democratische waarden en is niet racistisch te noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content