Luchthavenpolitie dreigt met acties op Zaventem tijdens herfstvakantie

13/10/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:57

De politievakbonden dreigen ermee om tijdens de herfstvakantie actie te voeren op de luchthaven van Zaventem. De bonden eisen dat de vervroegde pensioenregeling voor politiemensen behouden blijft.

Luchthavenpolitie dreigt met acties op Zaventem tijdens herfstvakantie

© Belga

De afgelopen weken lieten de politievakbonden al meermaals hun ongenoegen blijken over een recent arrest van het Grondwettelijk Hof. Daarin wrodt bepaald dat agenten voortaan tot hun 62 moeten werken. Momenteel gaan de meeste politiemensen met pensioen als ze 58 zijn. Voor ex-rijkswachters kan dat in sommige gevallen nog vroeger.

Daarom dreigen de bonden nu met ingrijpende acties. 'Ons volgende doel is het platleggen van de luchthaven van Zaventem. De politie zal er zeer strenge identiteitscontroles uitvoeren bij al wie vertrekt en aankomt', klinkt het in Het Laatste Nieuws. Eerdere acties zoals de boetevrije week en het niet meewerken aan de flitsmarathon hadden maar weinig effect.

'Lange wachtrijen en gemiste vluchten'

Doorgedreven controles zouden lange rijen veroorzaken, en mogelijks ook een pak gemiste vluchten. Zeker omdat de bron de herfstvakantie (van 25 oktober tot 2 november) 'een goede mogelijkheid' noemt. Er zou ook een groot draagvlak zijn voor de actie.

'We zouden het ook liever anders zien, maar onze eisen worden genegeerd en dus moéten we er wel iets steviger tegenaan gaan', klinkt het nog. Volgens de vakbondsbron gaan de acties niet alleen over een hogere pensioenleeftijd, maar ook over de geplande afschaffing van een aantal premies, waardoor agenten minder zouden verdienen. (JH)

Lees meer over:

Onze partners