Luchthaven Charleroi weer open na dodelijk vliegtuigongeval

09/02/13 om 10:47 - Bijgewerkt om 10:47

Bij een vliegtuigcrash op de luchthaven van Charleroi zijn vijf doden gevallen. De luchthaven is intussen weer open.

Luchthaven Charleroi weer open na dodelijk vliegtuigongeval

© belga

Bij een vliegtuigcrash op de luchthaven van Charleroi zijn vijf doden gevallen. De luchthaven is intussen weer open.

Op de luchthaven van Charleroi is zaterdagmorgen omstreeks 10 een sportvliegtuig Cessna, dat plaats biedt aan vijf inzittenden, neergestort. Aanvankelijk spraken bronnen van vier doden, maar de luchthavenuitbater maakte tegen de middag officieel bekend dat er vijf dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Vijf familieleden

De vijf slachtoffers zijn leden van dezelfde familie. Het gaat om een grootvader, zijn schoondochter en drie kleinkinderen (geboren in 2005, 2006 en 2010). De vijf inzittenden van het vliegtuig zouden naar Lyon, in het zuiden van Frankrijk, vliegen. De vader van de kinderen werd opgevangen door de crisiscel, net als het luchthavenpersoneel. Het parket kwam ter plaatse.

Volgens een bron die anoniem wilde blijven, zou het toestel problemen hebben ondervonden bij het opstijgen. De piloot probeerde terug te keren naar de luchthaven, maar het toestel stortte naast de piste neer. Door de rookontwikkeling moest de landingsbaan worden gesloten.

Vliegtuig ingeschreven in de VS

Het Cessna-vliegtuig dat neerstortte stond ingeschreven in de Verenigde Staten en was al enkele jaren gestationeerd in België, melden gespecialiseerde websites. Het vliegtuig werd gebouwd in 1981 en had de kentekens N240PW.

Het toestel behoorde sinds 2001 toe aan de vennootschap White Mountain Inc de Wilmington, schrijven aviation-safety.net en crash-aerien.aero.

Zo'n 10.000 vliegtuigen staan ingeschreven in de VS en hebben hun basis in Europa, aldus de International Council of Aircraft Owner and Pilot Associations (IAOPA). Dat gebeurt voornamelijk omdat de onderhoudskosten in Europa lager liggen.

Luchthaven weer open

De luchthaven Brussels South Charleroi Airport bleef tot 16 uur gesloten. In totaal werden zestien vluchten afgeleid en werden vijf vluchten geannuleerd. Een kleine vijftien vluchten hadden vertragingen van 40 minuten tot zes uur.

Veranderingen in vluchttijden zijn ook de komende uren niet uitgesloten. BSCA raadt passagiers aan de website van de luchthaven te raadplegen of contact op te nemen met het callcenter van hun luchtvaartmaatschappij vooraleer naar de luchthaven van Charleroi te gaan.

Premier Di Rupo heeft via Twitter zijn deelneming betuigd aan de nabestaanden van de vijf slachtoffers. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners