Linkebeek: Vlaamse oppositie stelt beslissing over verkiezingen uit

11/11/15 om 00:49 - Bijgewerkt om 00:48

Prolink, de Vlaamse oppositiefractie in de Linkebeekse gemeenteraad, heeft nog geen beslissing genomen over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen die normaliter op zondag 13 december in deze faciliteitengemeente zullen georganiseerd worden.

Linkebeek: Vlaamse oppositie stelt beslissing over verkiezingen uit

Eric De Bruycker, burgemeester van Linkebeek © BELGA

Prolink zal hierover volgens raadslid Rik Otten pas zondagmorgen 15 november een beslissing nemen. Dat is de laatste dag dat er lijsten kunnen ingediend worden.

De gemeenteraad van Linkebeek besliste maandag dat er op zondag 13 december nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zullen georganiseerd worden. De beslissing werd goedgekeurd door de raadsleden van de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LVB) die in de gemeenteraad 13 van de 15 zetels innemen. De Franstalige raadsleden namen eerder collectief ontslag uit protest tegen de benoeming door Vlaams minister Liesbeth Homans van Prolink-raadslid Eric De Bruycker tot burgemeester.

Blijft de burgemeester?

Prolink beraadde zich dinsdag niet alleen over een eventuele deelname aan verkiezingen (ze kunnen blijven zitten), maar ook over het ontslag van Eric De Bruycker als burgemeester. Deze had bij zijn benoeming begin oktober meteen aangekondigd ontslag te zullen nemen als er geen samenwerking met de Franstaligen mogelijk was. "We hebben vanavond nog geen knopen doorgehakt omdat er nog juridische onzekerheid is over de geldigheid van de gemeenteraadsbeslissing over de organisatie van verkiezingen. Onze juristen zijn dit nog aan het onderzoeken", aldus Rik Otten.

(Belga/RR)

Onze partners