Liesbeth Homans: ‘Niemand wordt uit woning gezet voor gebrekkige dakisolatie’

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans beklemtoont dat niemand uit zijn woning gezet wordt als de dakisolatie te wensen overlaat.

Eerder deze week raakte in een bericht in Het Laatste Nieuws bekend dat de huiseigenaars van zowat 400.000 Vlaamse woningen nog vijf jaar de tijd krijgen om hun dak te isoleren. Is dat niet gebeurd voor 2020, dan dreigen die huizen onbewoonbaar of ongeschikt te worden verklaard. Hetzelfde lot zou een derde van de sociale woningen te wachten staan. Volgens bepaalde media zouden strengere isolatienormen ertoe kunnen leiden dat huurders uit hun sociale woning worden gezet.

‘Niemand wordt uit zijn woning gezet’

Homans beklemtoonde zondag in De Zevende Dag dat niemand uit zijn woning gezet wordt als de dakisolatie niet aan de vereiste energienormen voldoet. Ze wees op het verschil tussen de ‘onbewoonbaarheid’ en de ‘ongeschiktheid’ van een woning. Daar was de afgelopen week nogal wat verwarring rond ontstaan, aldus de minister.

Onbewoonbaarheid heeft te maken met brandveiligheid en dergelijke, waardoor je in een woning ‘eigenlijk niet meer kunt wonen’. ‘Ongeschiktheid’ van een woning is een term die gebaseerd is op strafpunten als de woning niet voldoet aan bepaalde energienormen. ‘Maar je gaat nooit uit je woning gezet worden – noch als huurder, noch als eigenaar – als je niet voldoet aan de dakisolatienormen”, benadrukte Homans. Hoewel niemand uit zijn woning wordt gezet in het geval van een gebrekkige dakisolatie, is het wel mogelijk dat er geen nieuw huurcontract kan worden afgesloten als de eigenaar weigert aan de dakisolatienormen te voldoen. “Maar niemand wordt dus uit zijn woning gezet”, herhaalde Homans.

Strafpunten

“Leuk dat u mij de kans geeft om dit recht te zetten”, zei de minister in de studio aan VRT-journalist Tim Pauwels. Ze refereerde hiermee aan de vele reacties van bezorgde burgers die vrezen dat ze in 2020 geen dak meer boven hun hoofd zullen hebben. “Dat is niet de bedoeling,” zei Homans.

“Maar hoe werkt het dan?”, vroeg Tim Pauwels zich af. “Komt er dan een ambtenaar langs?”

Verhuurders zullen via conformiteitsattesten kunnen bewijzen dat hun woning aan de isolatienormen voldoet. Controles kunnen bijvoorbeeld volgen na klachten van huurders, waarna een Vlaamse ambtenaar de controle uitvoert. Voldoen de woningen niet aan de vereiste normen, dan treedt een boetesysteem op basis van strafpunten in werking, lichtte de minister van Wonen toe. “Als je te veel strafpunten hebt, kun je als eigenaar beboet worden, maar je zal nooit uit je huis gezet worden,” verduidelijkte Homans. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content