Léonard veroordeeld omdat hij niet optrad tegen pedofiele priester

© Belga

Aartsbisschop Léonard is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding omdat hij niet optrad tegen een pedofiele priester.

Het hof van beroep van Luik heeft monseigneur Léonard donderdag veroordeeld tot betaling van een schadeloosstelling van 10.000 euro aan Joël Devillet, het slachtoffer van een pedofiele priester. De klager had de aartsbisschop voor de rechter aangeklaagd omdat hij van oordeel was dat Léonard de feiten had toegedekt waarvan hij het slachtoffer was.

Joël Devillet werd tussen 1987 en 1991 verkracht door priester Hubermont in Aubange (Luxemburg), vanaf zijn veertiende toen hij in het koor zong. Hij verweet monseigneur Léonard, die bisschop van Namen-Luxemburg was tussen 1991 en 2010, passiviteit in de behandeling van deze zaak. Na een strafprocedure voor de correctionele rechtbank van Aarlen tegen priester Hubermont werd de verjaring van de feiten vastgesteld.

‘Kerk heeft de feiten verzwegen’

Joël Devillet trok daarop naar de burgerlijke rechtbank van Aarlen en bekwam schadeloosstelling. Gelijktijdig werd een burgerlijke procedure tegen monseigneur Léonard opgestart voor de burgerlijke rechtbank van Namen. Joël Devillet verweet de Kerk de feiten te hebben verzwegen. In november 2013 stelde deze rechtbank Joël Devillet in het ongelijk. Zijn eis tegen monseigneur Léonard werd ongegrond verklaard. Voor het hof van beroep eiste mr. Marc Kauten dat André Léonard verantwoordelijk zou worden verklaard voor de schade berokkend aan Joël Devillet.

Het hof volgde hem gedeeltelijk en veroordeelde monseigneur Léonard tot betaling van een schadeloosstelling van 10.000 euro. De magistraten waren van oordeel dat Léonard niet de nodige opvolging had voorbehouden aan de klacht van Joël Devillet en de ernst van de feiten had onderschat. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content