Vrije Tribune

Legalisering cannabis: knappe economische theorie?

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Na Groen en SP.A zijn nu ook de jongerenbewegingen van Open VLD en MR voorstander om het gebruik van cannabis uit de illegaliteit te trekken. Deugen hun argumenten?, vraagt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang Jongeren.

Onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’ weerklinkt de stem om softdrugs te legaliseren steeds luider. Na Groen en SP.A zijn nu ook de jongerenbewegingen van Open VLD en MR voorstander om het gebruik van cannabis uit de illegaliteit te trekken. Eerder pleitten ook academici voor de legalisatie van (soft)drugs. Maar deugen hun argumenten?

Laat de overheid de teelt en de verkoop van cannabis en softdrugs regelen. Dan is de cannabis gezonder, zijn criminelen hun woekerwinsten kwijt en verdient de staatskas een aardige duit aan belastinginkomsten. De theorie is gekend. Ze werd reeds gretig toegepast door de oude Grieken en de Romeinen, die in opium een belangrijke staatsinkomst zagen.

In 2001 berekende de administratie Douane en Accijnzen in een nota aan het ministerie van Financiën dat de legalisering van cannabis de schatkist zo’n 400 miljoen euro zou opleveren door er BTW en accijnzen op te heffen. In tijden van budgettaire krapte een aanlokkelijke gedachte en vooral een welgekomen staatsinkomst.

Sociale aanvaarding

Er zijn weinig schoolvoorbeelden van hoe een perfecte economische theorie al even moreel verwerpelijk is. Zo weten we uit ervaring dat de legale aanvaarding van roesmiddelen tot een onomkeerbare sociale aanvaarding leidt die de kans op verslavingen exponentieel vergroot. Het volstaat om de maatschappelijke balans op te maken van ons alcohol- en nicotinegebruik om er zich een idee van te vormen.

Dat het ethische standpunt vaak als irrelevant of ouderwets wordt bestempeld, is een geoorloofde opinie. Hoe cliché het ook klinkt: ze gaat echter letterlijk in tegen de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen. Het gaat immers hoe langer hoe minder om moraliteit of ideologie maar om staalharde feiten.

77.000 verslaafden

Zo blijkt uit cijfers die Volksvertegenwoordiger Peter Logghe opvroeg bij minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) dat het aantal druggebruikers met afhankelijkheidsproblemen nooit hoger lag. De recentste cijfers dateren van 2011 en zijn ronduit choquerend. Niet minder dan 77.000 verslaafden in dit land trokken op een jaar tijd aan de alarmbel om te worden opgenomen. Dat is meer dan de volledige bevolking van een stad als Hasselt.

Kostprijs: 96 miljoen euro

Aangezien het RIZIV drugverslaving als een ziekte erkent, komt het grootste deel van de hieraan verbonden kosten bij het RIZIV terecht. Bij u en mij dus. In 2002 berekende het Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC) dat de gemiddelde behandeling van een drugverslaafde 1.250 euro kost. Zonder rekening te houden met de inflatie kostte de behandeling van drugsverslaafden ons het afgelopen jaar dus zo’n 96 miljoen euro. Het is een berekening die de aanhangers van de legalisering van softdrugs angstvallig onder de mat vegen.

Tom Van Grieken, Voorzitter Vlaams Belang Jongeren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content