Landslide overwinning voor N-VA: Bart De Wever roept Elio Di Rupo op tot confederalisme

Bart De Wever heeft de eclatante overwinning van de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen vertaald in een oproep tot premier Elio Di Rupo om onmiddellijk werk te maken van een confederaal België. ‘Geef de Vlamingen het bestuur waar ze recht op hebben.’ ‘N-VA behaalde de grootste verkiezingsoverwinning sinds de Tweede Wereldoorlog. Het tijdperk van de rode burgemeesters in Antwerpen is voorbij.’

22:00 Elio Di Rupo reageert op oproep Bart De Wever

Premier Elio Di Rupo reageert op de oproep van Bart De Wever met een vraag: “Dit zijn toch lokale verkiezingen?” Gevraagd of hij zich aangesproken voelt, zegt de premier: “We leven in een democratie, iedereen mag verklaringen afleggen. De verklaring van De Wever is een eenzijdige verklaring. Ik erken het succes van de N-VA, maar er is geen enkel verband met het federale niveau. Ze zal nu moeten besturen in de gemeenten waar ze een meerderheid heeft.”

Volgens Knack-redacteur Walter Pauli is dat verband er weldegelijk: “Elio Di Rupo houdt aan deze gemeenteraadsverkiezingen drie gewonde Vlaamse regeringspartijen over. En dus een groot probleem. “SP.A zal linkser willen varen, Open VLD rechtser en CD&V vooruit”

19.15 uur: Bart De Wever roept in zijn overwinningsspeech Elio Di Rupo op om onmiddellijk werk te maken van het confederalisme.
‘N-VA haalde vandaag de grootste verkiezingsoverwinning sinds de Tweede Wereldoorlog.’ Zo begon Bart De Wever zijn overwinningsspeech voor de militanten van de N-VA. ‘Wat we vandaag gedaan hebben is niks anders dan een omwenteling in de geschiedenis. Antwerpen is van iedereen, maar vandaag toch vooral van ons.’

Opvallend is dat De Wever in zijn overwinningsspeech de gemeenteraadsverkiezingen de inzet maakte van de nationale politiek. Nog voor hij iets zei over Antwerpen deed hij een oproep naar premier Elio Di Rupo.

‘Neem uw verantwoordelijkheid en bereid samen met ons de conferale hervorming voor. Uw belastingsregering zonder meerderheid in Vlaanderen wordt niet gesteund door de Vlamingen. Geeft de Vlamigen bestuur waar ze recht op hebben.

‘N-VA is niet langer een reus op lemen voeten Wij worden de volkspartij van de Wetstraat tot de Dorpstraat. De Vlamingen hebben gekozen voor verandering. Wij gaan door. Wij willen de Vlamingen op alle niveaus vertegenwoordigen.’

Bart De Wever wil nog niets zeggen over mogelijke coalities. ‘Ik heb burgemeester Patrick Janssens vanavond gebeld en ik heb hem bedankt voor alles wat hij gedaan heeft voor deze stad.’

‘Vriend en vijand erkent het goede werk van Patrick Janssens.’

‘U kent allemaal het lied, ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven’. We gaan dat toch proberen, maar het is moeilijk. Want ik ben trots op mijn partij, op u, op allemaal. Bedankt.’

‘Samen hebben wij een lange weg afgelegd. Wij realiseren wat tot voor kort onmogelijk bleek. Het tijdperk van de rode burgemeesters, sinds de Tweede Wereldoorlog, eindigt vandaag. Deze stad, onze stad, was sinds 20 jaar de Europese bakermat van extreemrechts. Die tijd eindigt vandaag.’

‘Antwerpen heeft gekozen voor de kracht van verandering, voor de N-VA. Antwerpen is ons dierbaar, wij houden ervan en wij zullen het belang van de stad voorop stellen, meer dan ooit ervoor.’

‘Nu begint de zoektocht naar de samenwerking. Ik zal de anderen uitnodigen en zien wat mogelijk is. Wij doen vanavond geen uitspraken over mogelijke coalities. Dat zijn zorgen voor morgen. Nu is het feest. En u mag er allemaal een goede lap op geven. Ik ga ondertussen naar het stadhuis om onze overwinning op te eisen. ‘

19.05 uur: Filip Dewinter: N-VA oogst wat Vlaams Belang gezaaid heeftVlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft N-VA gefeliciteerd met zijn overwinning. ‘N-VA zaait wat Vlaams Belang geoogst heeft.’

Volgens Dewinter is Vlaams Belang slachtoffer geworden van de grote polarisatie tussen Bart De Wever en Patrick Janssens. ‘Waar twee olifanten vechten, wordt het gras vertrappeld.’

Dewinter herhaalde zijn oproep aan N-VA om een coalitie te vormen met Vlaams Belang. ‘Onze kiezers hebben uit strategische overwegingen voor N-VA gestemd. Ze deden dit om het socialisme in Antwerpen te breken. Wij nodigen N-VA uit om werk te maken van echte verandering zonder de socialisten.’

18.30 uur Patrick Janssens: ‘Het initiatief is aan Bart De Wever’Burgemeester Patrick Janssens heeft Bart De Wever (N-VA) gefeliciteerd met zijn overwinning. Met bijna de helft van de stemmen geteld, heeft N-VA een voorsprong van 10 procent op de Stadslijst.

‘Het wordt een moeilijke periode voor ons,’ zei Janssens. ‘Daar moeten we niet flauw over doen. Tot het einde van dit jaar zal het stadsbestuur in lopende zaken. Het initiatief is aan Bart De Wever. Hij heeft een grote overwinning behaald.’

18.28 uur: Stijn Stijnen verkozen in de gemeenteraad van Hasselt
Met bijna alle bureaus geteld in Hasselt, is het bijna zeker dat Beerschot-doelman Stijn Stijnen zal verkozen worden in de gemeenteraad van Hasselt. Hij haalde met 62/64 bureaus geteld zo’n 1.200 stemmen. “Het doet veel plezier dat zoveel mensen voor mij hebben gestemd”, aldus Stijn Stijnen. “Met 500 stemmen was ik ook al tevreden geweest, dus met 1.200 ben ik heel gelukkig. Ik vond het een heel boeiende periode om stemmen te ronselen. Ik heb veel nieuwe en interessante mensen leren kennen. Als gemeenteraadslid gaat er opnieuw een andere wereld voor mij open. Ik ga deze uitdaging met veel goesting tegemoet.”

18.06 uur: CD&V afgetekend grootste in Genk
In Genk is CD&V met 41 procent afgetekend de grootste partij geworden. Lijsttrekker en burgemeester Wim Dries haalde 8.488 voorkeurstemmen. In 2006 haalde CD&V in kartel met N-VA nog 45,6 procent van de stemmen. De Vlaams-nationalisten halen deze keer 18,2 procent en 2.597 voorkeurstemmen voor lijsttrekster Ann Baptist.

18.04 uur: De Gucht haalt absolute meerderheid in BerlareOpen Vld haalt in Berlare een absolute meerderheid in de gemeenteraad. De partij van Europees Commissaris Karel De Gucht kon met 49,2 procent net niet de helft van het kiespubliek bekoren maar legt wel beslag op 14 van de 23 gemeenteraadszitjes. De Gucht is titelvoerend burgemeester in Berlare maar stond nu op de tweede plaats op de Open Vld-lijst. Plaatsvervangend burgemeester Katja Gabriëls trok de lijst.
18:03 uur: Leuven: “coalitie van verliezers of echte verandering” (Pieters)
In Leuven wordt de N-VA tweede partij met 19 procent. Volgens lijsttrekker Danny Pieters heeft de kiezer “gekozen voor verandering en een andere bestuurscultuur”. De huidige meerderheidspartijen sp.a/CD&V verliezen terrein, maar behouden hun meerderheid.

“De vraag is of er een coalitie komt van de verliezers of er echt een coalitie van verandering komt”, aldus Pieters. Pieters is vragende partij om deel uit te maken van het nieuwe bestuur, maar herhaalt dat de N-VA geen deel wil uitmaken van een meerderheid waarbij zittend burgemeester Louis Tobback de sjerp behoudt.

18:02 uur: “sp.a houdt stand” (Bruno Tobback) De sp.a “houdt stand”, concludeert sp.a-voorzitter Bruno Tobback uit de voorlopige resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. “Waar we progressieve samenwerking hebben kunnen realiseren, doen we het goed”, zegt hij.

“In 2006 hadden we een zeer goed resultaat, dus zullen we wat achteruit gaan. Maar op veel plaatsen waar we besturen, blijven we de grootste”, zegt Tobback.
Op de voorlopige resultaten in Antwerpen, waar N-VA voorligt op de lijst van sp.a-burgemeester Patrick Janssens, wil Tobback voorlopig niet reageren. Hij erkent wel dat Antwerpen symbolisch belangrijk blijft. “Anderzijds wonen 5,5 miljoen Vlamingen niet in Antwerpen”. 18:00 Ans : PS verliest zonder Daerden absolute meerderheid in Ans

De PS verliest haar absolute meerderheid in Ans. De Franstalige socialisten, die in 2006 nog met wijlen Michel Daerden als lijsttrekker naar de kiezer trokken, verliezen 9,72 procent en vier zetels. Daardoor strandt de PS in Ans op veertien zetels, op een totaal van 29.

Burgemeester Stephane Moreau haalt 2.362 voorkeurstemmen. Dat zijn er 231 meer dan in 2006, maar een straatlengte verwijderd van het resultaat van ‘Papa’, die zes jaar geleden 4.150 voorkeurstemmen binnenrijfde.

De zetels die de PS kwijtspeelt, worden netjes verdeeld tussen MR en Ecolo (elk een bonus van 2 zetels). De gemeenschappelijke lijst cdH-RCA verliest een zetel ten voordele van het FDF, dat één verkozene haalt. Zes jaar geleden ging de PS ondanks haar absolute meerderheid in zee met de MR. Een motie van wantrouwen bracht de meerderheid in de loop van de legislatuur ten val, waarna een nieuw akkoord werd gesloten tussen PS, MR, het cdH en RCA.

17:59 uur: Provincies : N-VA wordt afgetekend grootste partij van Vlaanderen

Op basis van de provincieraadsverkiezingen wordt N-VA afgetekend de grootste partij van Vlaanderen. Enkel in Limburg moet de partij van Bart De Wever de CD&V laten voorgaan als eerste.

N-VA haalt in alle Vlaamse provincies minstens een kwart van de stemmen met een uitschieter van 36,8% in de provincie Antwerpen. CD&V houdt in de meeste provincies een vijfde van de stemmen over, gaande van meer net meer dan 18 procent in Vlaams-Brabant tot bijna 28 procent in Limburg.

Sp.a en Open Vld volgen op een kleine afstand. Socialisten en liberalen scoren in alle provincies tussen 10 en 20 procent, met als positieve uitschieters 20 procent voor sp.a in Limburg met de steun van Groen, terwijl Open Vld in Antwerpen nauwelijks 10 procent haalt op basis van de voorlopige uitslagen.

Groen doet ook beter dan zes jaar geleden met erg uiteenlopende scores van ruim 13 procent in West-Vlaanderen tot 7,75 procent in Oost-Vlaanderen. Vlaams Belang krijgt overal stevige klappen en haalt enkel nog in Oost-Vlaanderen en Antwerpen de drempel van 10 procent met een dieptepunt van 6,4 procent in Vlaams-Brabant.

De vreemde eend in de bijt zijn de drie provincieraadsleden die de Franstalige eenheidslijst UF in Vlaams-Brabant zou halen.

17:57 uur “Relatief tevreden met nationale resultaten” (Van Quickenborne)
“Ik ben relatief tevreden met de nationale resultaten van de Open Vld. De resultaten zijn beter dan wat de doemdenkers hadden voorspeld. Ondanks de moeilijke peilingen zijn de resultaten relatief goed”, zo reageert Open Vld-kopstuk Vincent Van Quickenborne op de resultaten voor Open Vld.

Ook over zijn eigen resultaat in Kortrijk toont Van Quickenborne zich tevreden. Van Quickenborne is er niet in geslaagd om huidig CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck van de troon te stoten, maar toch spreekt Van Quickenborne van een “goed resultaat”. “Ik ben heel tevreden met deze score. Wij zijn de enige zetelende partij die de score van zes jaar geleden kan evenaren”, aldus de Open Vld’er.

Van Quickeborne sluit een nieuwe coalitie met CD&V niet uit, maar hoopt vooral dat er in Kortrijk een coalitie op de been komt “met partijen die mekaar inhoudelijk vinden”.

17:57 uur: In Leuven houdt de sp.a-CD&V-meerderheid van Louis Tobback stand (volledig resultaat). De N-VA is er de derde partij, de winst van Groen is opvallend.

17:55 uur: Verkiezingen12 Roeselare : Winnaar N-VA lonkt naar CD&V
N-VA wordt in Roeselare met 29,2 procent van de stemmen de grootste partij van Roeselare. Die uitslag is volledig. Lijsttrekker Brecht Vermeulen kijkt al rond om een meerderheid te vormen, met CD&V in pole-position daarvoor.

De ambitie van N-VA in Roeselare was 25 procent maar met 29,2 procent van de stemmen doen ze niet alleen beter dan dat, maar worden ze ook groter dan de CD&V van huidig burgemeester Luc Martens.

“Hier heeft de kracht van de verandering gewerkt”, zegt Brecht Vermeulen over de uitslag. “We lagen lange tijd op de tweede plaats maar we zouden nu toch de grootste worden.” N-VA lijkt nu aan zet in Roeselare. “De twee grootste partijen zullen aan zet zijn, maar we moeten eerst samenzitten. Een meerderheid
met drie partijen of meer is mogelijk, maar met twee is werkbaarder”, aldus Vermeulen. Vermeulen laat nog niet in zijn kaarten kijken maar verklaart dat burgemeester Luc Martens en hijzelf elkaar al telefonisch gefeliciteerd hebben.

17:54 uur: Halle : “Dit is een duidelijk signaal van de kiezer” (Mark Demesmaeker)
n Halle is N-VA-lijsttrekker Mark Demesmaeker opgetogen met de score van 29,9 procent die zijn partij haalt, wat 12 zetels oplevert op een totaal van 33. De N-VA is daarmee de grootste partij. Het kartel CD&V-N-VA haalde in 2006 34,2 procent. “Dit is een zeer goed resultaat. Het is tevens een heel duidelijk signaal van
de kiezer”, aldus Demesmaeker. De CD&V haalt 23,7 procent van de stemmen wat 9 zetels oplevert.

Halle wordt momenteel bestuurd door een coalitie van CD&V-N-VA en Open Vld. De voorkeur van Demesmaeker gaat naar uit naar een coalitie met CD&V. “Wij hebben reeds een aanbod gedaan aan de CD&V van uittredend burgemeester Dirk Pieters om coalitie te vormen en wachten momenteel op hun reactie. Dit ligt in het verlengde van het goede traject dat we tot dusver samen aflegden. Of ik ook burgemeester word, maakt deel uit van deze onderhandelingen die ik niet via de media wil voeren”, aldus Demesmaeker.

17:53 In Genk wordt CD&V met 41 procent de grootste partij. N-VA volgt met 18,2 procent en ProGenk wordt derde met 16,8 procent.

17:48 Kartel CD&V/N-VA lijkt onbetwiste nummer één te blijven
Het kartel CD&V/N-VA van Pieter De Crem lijkt, met de helft van de bureaus geteld, de onbetwiste meerderheidspartij in Aalter te blijven met 19 op 26 zetels.
Voorlopig strandt Open Vld op één zetel en Groen op vijf. “Dat ziet er goed uit en als het zo blijft, is dat boven de verwachting”, aldus waarnemend burgemeester Patrick Hoste.

In 2006 haalde CD&V 19 zetels, oppositiepartij “Open” 9.

17:47: Kwart bureaus geteld, N-VA ligt tien procent voor op stadslijst
Met een kwart van de bureaus in Antwerpen geteld, ligt de N-VA van Bart De Wever bijna tien procent voor op de stadslijst van Patrick Janssens. N-VA zou 38,4 procent van de stemmen halen, de stadslijst 28,8 procent.

Vlaams Belang van Filip Dewinter zou zwaar verliezen en driekwart van zijn zetels verliezen. Groen wint er wat bij. PVDA+ zou drie zetels halen, een meer dan de Open Vld van minister van Justitie Annemie Turtelboom.

17:46 “Succes in Antwerpse rand dankzij bestaande lokale inplanting” (Jambon)
Jan Jambon, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer en lijsttrekker voor zijn partij in Brasschaat, is bijzonder opgetogen over de resultaten van N-VA in de Antwerpse rand. “De algemene trend is hier zeer goed tot uitstekend en absoluut boven de verwachtingen”, aldus Jambon, die vooral de bestaande lokale inplanting van N-VA
in de regio als oorzaak ziet. Onder meer in Mortsel, Edegem, Aartselaar en Brasschaat zelf wordt N-VA al zeker de grootste partij.

“Onder meer in Mortsel en Kalmthout hadden we al schepenen, waardoor onze partij hier heeft kunnen aantonen dat ze goed kan besturen”, analyseert Jambon. “Het is nu de bedoeling dat overal waar we de grootste zijn, we ook effectief het initiatief nemen en voor het burgemeesterschap gaan. Maar ook waar we niet de grootste zijn, willen we natuurlijk mee besturen.”

In Jambons eigen Brasschaat zijn intussen eveneens alle stemmen geteld – na de technische problemen van zondagochtend – en wordt de N-VA de grootste. Over de coalitiemogelijkheden wil Jambon zich echter nog niet uitspreken. “Ik weet welke richting ik uitwil, maar daar zullen we pas later over communiceren.”

17:46: Brasschaat: N-VA naar 39,3 procent

In Brasschaat boeken N-VA en lijsttrekker Jan Jambon een klinkende overwinning. Met alle bureaus geteld halen de Vlaams-nationalisten 39,3 procent van de stemmen.

Burgemeester Dirk De Kort en zijn CD&V zakken van 36,9 (in kartel met N-VA) tot 26,2 procent. Brasschaat 2012, een nieuwe vereniging van linkse oppositiepartijen, wordt meteen de derde grootste partij, met 14,8 procent. Vlaams Belang gaat van 26,1 naar 10,1 en Open Vld van 16,3 naar 8,2 procent.

17:45 Dendermonde: Stevige winst voor burgemeester Piet Buyse
In Dendermonde kan Piet Buyse aanblijven als burgemeester. Hij haalt er met de CD&V 39,3 procent van de stemmen, voor N-VA (23,2 procent), sp.a (13,2 procent) en Open Vld (10,8 procent).

CD&V bezet in Dendermonde 16 van de 35 gemeenteraadszitjes. Negen zetels gaan naar N-VA, vier naar sp.a en drie naar Open Vld. Vlaams Belang haalt 8,6 procent en twee zetels, Groen 4,5 procent en 1 zetel. LSP zakt met 0,5 procent onder de kiesdrempel.

CD&V verstevigt zijn status van grootste partij. In 2006 haalde de partij in kartel met N-VA 32,5 procent. Met de huidige uitslag hebben Buyse en CD&V maar één coalitiepartner nodig voor een meerderheid. De coalitie die momenteel aan de slag is bestaat uit CD&V, N-VA en sp.a.

17:43 Kortrijk : De Clerck en Van Quickenborne houden stand
In Kortrijk blijft de CD&V van burgemeester Stefaan De Clerck de grootste partij. Coalitiepartner Open Vld, met lijsttrekker Vincent Van Quickenborne is er de tweede. N-VA zou de derde partij worden, voor sp.a. Vlaams Belang verliest fors. Met bijna driekwart van de bureaus geteld ligt CD&V in Kortrijk afgetekend voorop, met zestien zetels. Open Vld blijft op negen zetels.

N-VA zou er zeven halen, sp.a zes, Groen twee en Vlaams Belang één. In theorie zou De Clerck zijn coalitie met Open Vld dus kunnen verderzetten.

17:36 Eerste resultaten en eerste burgemeesters in Wallonië
In Wallonië stromen omstreeks 17.15 uur de eerste resultaten binnen. Meteen zijn ook de eerste namen van toekomstige burgemeesters bekend: hetzij omdat hier en daar lijsten meer dan de helft van de stemmen binnenrijven, hetzij omdat slechts één lijst opkwam.

In Frasne-lez-Anvaing behoudt Waals parlementslid Jean-Luc Crucke (MR) zijn sjerp, nadat zijn partij haar absolute meerderheid nog iets verstevigde. In Onhaye, waar maar één partij deelnam, verlengt ook Kamerlid Christophe Bastin (cdH) zijn burgemeesterschap.

In Verlaine geldt hetzelfde voor Hubert Jonet (Intérêts communaux), net als in Butgenbach voor Emil Dannemark (FBL) en in Burg-Reuland voor de christendemocraat Joseph Maraite, de voormalige minister-president van de Duitstalige gemeenschap.

In Viroinval zijn nog geen volledige resultaten binnen, maar PS-Kamerlid en voormalig staatssecretaris Jean-Marc Delizée zal er naar alle waarschijnlijkheid opnieuw burgemeester worden op de lijst “Pour”.

17:31 Vlaams Belang verliest 24,8% in Antwerpen

17:25 Open VLD groeit in Berlare

De Open VLD in Karel de Guchts Berlare, waar alle kiesbureaus geteld zijn, groeit met dik 4%. CD&V haalt net geen 20%, N-VA haalt 15,7%. SP.A 9,7. Het Vlaams Belang krimp met 4,7% naar 5,7%.

17:14 Miet Smet: “Goede zaak op zich dat N-VA het Vlaams Belang van de kaart veegt’

Miet Smet (CD&V) noemt het op de VRT “een goede zaak op zich”, dat N-VA het Vlaams belang van de kaart veegt. “Maar de vraag is natuurlijk wat de N-VA zal doen met die toestroom van heel rechts extremistische mensen, die heel erg tegen ons land zijn.”

17:12 Fernand Huts ziet mogelijk coalitie met N-VA, Groen en Open VLD

Fernand Huts, hoofd van de Katoen Natie, meldt aan de VRT dat er in Antwerpen mogelijk een coalitie komt van N-VA, Groen en ‘zijn partij’ Open VLD. Huts, die terloops het parkeerprobleem in Antwerpen hekelt, bevestigt dat hij voor ‘minder belastingen en minder staat is’. Een boodschap aan de regering Di Rupo, die op een aantal aanvullende belastingsmaatregelen zou zitten te broeden.

17:00 N-VA verslaat Groen in Mortsel

In Mortsel is N-VA met alle bureaus geteld de grootste partij geworden met 31,4 procent. Burgemeester Ingrid Pira haalt met haar partij Groen nog 21,9 procent.
In 2006 kwam Groen in Mortsel samen met sp.a-Spirit op, wat hen 25,3 procent van de stemmen opleverde. Sp.a haalt bij deze verkiezing 10,5 procent.

N-VA steeg in Mortsel tot 31,4 procent. In kartel met CD&V haalden de Vlaams-nationalisten zes jaar geleden 24,1 procent. Vlaams Belang zakte in de Antwerpse gemeente van 20,6 tot 8,2 procent.

16:59 N-VA Hasselt wil initiatief nemen voor coalitiegesprekken N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput wil in Hasselt graag het initiatief nemen en gesprekken aanknopen met de CD&V en Open Vld. In Hasselt lijkt de N-VA met ruim 25 procent de tweede grootste partij te worden na de Helemaal Hasselt-lijst van burgemeester Hilde Claes die fors terrein verliest. “De Hasselaar heeft gekozen voor verandering”, aldus Vandeput.

Vandeput doet een oproep aan Ivo Belet (CD&V) en Open Vld om coalitiegesprekken te starten. 16:56 “Kiezers overgelopen naar N-VA” (Annemans)

De eerste resultaten wijzen op een aanzienlijk verlies voor Vlaams Belang. Voor Vlaams Belang-kopstuk Gerolf Annemans is die terugval geen verrassing. “Het is de bevestiging van de tendens van de verkiezingen van 2009 en 2010. We zien dat veel van onze kiezers zijn overgelopen naar de N-VA. Maar het is belangrijk om te
zien wat overblijft als de rook om ons hoofd is verdwenen”, aldus Annemans.

16:55 “Burgemeester én partijvoorzitter” (Beke)
Als het huidige resultaat van CD&V in Leopoldsburg wordt bevestigd, wordt Wouter Beke zowel burgemeester als partijvoorzitter. Dat heeft hij zondagmiddag verklaard op Eén. Met zes van de dertien bureaus geteld, haalt CD&V in Leopoldsburg tussen 32 en 33 procent. Daarmee wordt het afgetekend de grootste
partij. In 2006 haalde de sp.a van burgemeester Erwin Van Pée nog 40,5 procent. Nu haalt de Lijst van de Burgemeester 27,6 procent.

“Als deze uitslag behouden blijft, moeten we er in slagen een meerderheid op de been te brengen”, zegt Wouter Beke. “Als de kiezer mij als burgemeester wil, zal ik dat combineren met mijn job als partijvoorzitter.” Beke is voorlopig tevreden met de globale uitslag in Vlaanderen.

“Onze sterkhouders, die zes jaar het beste van zichzelf hebben gegeven, worden beloond. De mensen geven opnieuw vertrouwen aan ons”, concludeert hij.

16:53 Leuven: “Doorbraak N-VA groter dan verwacht” (Tobback) Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) blijft voorzichtig in de interpretatie van de gedeeltelijke resultaten in Leuven. Daaruit blijkt dat de sp.a met 31,6 procent wel de grootste blijft, maar wel terrein verliest (in 2006 had de partij 38,1 procent).

Het is ook nog niet zeker of het huidige bestuur (sp.a en CD&V) zijn meerderheid behoudt. CD&V valt terug tot 17,9 procent en N-VA komt met lijsttrekker
Danny Pieters in de buurt van de 20 procent. “De N-VA breekt in grotere mate door dan verwacht en vooral ten koste van het Vlaams Belang en CD&V”, aldus Tobback. Vlaams Belang valt terug van 11,6 procent naar 3,6 procent.

16:53 Mechelen: Burgemeester Somers stevig aan de leiding met helft bureaus geteld
De lijst van burgemeester Bart Somers (Open Vld) is in Mechelen aan de winnende hand. Met 29 van de 60 bureaus geteld haalt vld-groen-m+ 33,5 procent, voor de N-VA van lijsttrekker Marc Hendrickx, die voorlopig op 23,2 procent uitkomt. Caroline Gennez en de sp.a staan met 18,2 procent op de derde plaats, CD&V is vierde
met 12,6 procent.

16:51 Brugge: CD&V en sp.a geven elkaar geen duimbreed toe
Brugge stevent af op een spannende verkiezingszondag. Met een kwart van de bureaus geteld (29/115) staat de CD&V van Dirk De Fauw op 25,9 procent, Renaat Landuyt en de sp.a volgen op 25,8 procent. De N-VA, die lijsttrekker Pol Van Den Driessche in het begin van de campagne verving door Ann Minne-Soete, strandt met 20,4 procent op de derde plaats.

16:50 Zwijndrecht : Groen blijft de grootste (volledig)
In het Antwerpse Zwijndrecht blijft Groen de grootste partij. Met alle bureaus geteld gaat de partij van 33,6 procent naar 31,4 procent. Groen Zwijndrecht moest het dit jaar stellen zonder Willy Minnebo, de burgemeester die in april overleed. Hij werd opgevolgd door André Van de Vyver, die nu ook de lijst trekt. De partij, die samen met CD&V bestuurt, weet stand te houden met iets minder dan een derde van de stemmen.

De coalitiepartner gaat van 15,3 procent naar 15,5 procent. N-VA schiet opvallend van 3,4 naar 29,7 procent.

16:50 Paul Magnette verlaat waarschijnlijk de federale regering voor Charleroi

Paul Magnette (PS) geeft aan te willen samenwerken in Charleroi. Hij ziet zichzelf als burgemeester.

16:47 Hasselt

N-VA-lijsttrekker Vandeput laat weten dat hij een coalitie wil vormen met de CD&V van Ivo Belet. Burgemeester Hilde Claes (SP.A) lijkt de prijs te betalen voor HaZoDi.

16:40 Burgemeestersjerp in zicht voor Wouter Beke in Leopoldsburg

In Leopldsburg lijkt Beke aanspraak te zullen kunnen maken op de burgemeesterssjerp. Hij haalt met 10/12 bureeaus geteld 30 procent. De Lijst van de Burgemeester volgt met 28,4%.

16:34 CD&V op kop met 6/49 bureaus geteld

Met 6 bureaus van de 49 geteld, zou de CD&V van burgemeester Wim Dries van Genk 18 zetels halen, waarmee hij 4 procent achteruit gaat tot 41 procent. Hiermee verliest hij de absolute meerderheid, maar blijft zijn partij veruit de grootste in Genk. “We zijn daar heel tevreden mee aangezien we beter doen dan de peilingen”,
aldus de burgemeester.

Wim Dries moet dus op zoek naar een coalitiepartner, aangezien N-VA niet meer in kartel met hen opkomt. “We zullen de partner kiezen met inhoud. Dat kan zowel de N-VA zijn die 8 zetels haalt, of Pro Genk, die voorlopig op 6 zetels uitkomt. We gaan beide opties open houden en spoedig de onderhandelingen hierover opstarten.”

16:33 Oudenaarde

In Oudenaarde tekent burgemeester Marnic De Meulemeester van Open VLD voor bijna een procent groei: 37,3%. CD&V volgt met 23,6. Nieuwkomer N-VA haalt goed 15%. SP.A verliest 9%, tot 10,7%. Groen groeit naar 10,3%, het VB verliest en komt uit op 3%.

16:30 Antwerpen

20/361 geteld: 37% voor N-VA, 30,4%. VB: 9,1%. Groen op 8%. PVDA+ groeit met 4% en komt uit op 6,2%. Open VLD heeft net meer met 6,7%.

16:28 Hertellingen en stembureaus langer open

De volledige uitslag van de stad Antwerpen en haar districten zal zondag allicht nog een tijd op zich laten wachten. Iets voor 16 uur waren er nog steeds stembureaus open, aangezien er nog wachtrijen moesten weggewerkt worden. In zeven bureaus moeten er bovendien hertellingen gebeuren.

“De meeste voorzitters zijn intussen hun bureau aan het sluiten, maar door de vele technische en andere problemen was er op verschillende locaties sprake van lange wachttijden”, zegt Mark Jespers van de rechtbank van eerste aanleg, verantwoordelijk voor de stembureaus.

“Daarom is besloten die rijen te ontdubbelen en wachtenden naar andere bureaus te sturen, waar het vlotter verliep.”

Volgens Jespers moeten er ook al in zeker zeven bureaus hertellingen gebeuren. “Dat heeft zowel te maken met technische pannes als met procedurefouten van voorzitter of bijzitters.”

16:29 Sint-Niklaas is volledig geteld: de N-VA stoot de SP.A van de troon.

N-VA haalt in Sint-Niklaas 28,5% en is daarmee groter dan de SP.A die tot vandaag de burgemeester levert. SP.A klokt af op 25,7%. Op ruime afstand volgen CD&V (16%), VB (12%) en Open VLD (7,2%).

16:25 Genk

CD&V houdt stand met 41%. N-VA haalt 19,5%.

16:22 Aalter

Monsterwinst voor kartel CD&V-N-VA: 70%. Aalter, de gemeente van minister van Defensie Pieter De Crem, is nog een van de weinige gemeenten waar CD&V en N-VA in kartel opkomen. Dat kartel gaat er ruim 6% op vooruit. De concurrentie wordt weggevaagd.

16:17 Tobback

Louis Tobback verliest in Leuven, maar hij relativeert: ‘Niet echt teleurstellend, op dit moment, gezien welke bureaus geteld.’

16:14 Gerolf Annemans: ‘Belangrijk dat VB genoeg mensen overhoudt voor 2014’

Gerolf Annemans (VB): ‘Voor ons is het niet belangwekkend dat we de hoge cijfers van vroeger niet evenaren. Het is belangrijker dat wij genoeg mensen houden voor de parlementsverkiezingen van 2014.’

16:12 Leopoldsburg

Leopoldsburg van CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft als grootste partij CD&V (4/13). CD&V 30,9%, Lijst Burgemeester 27%, N-VA 22,9%.

16:08 Leuven

De SP.A van burgemeester Louis Tobback verliest bijna 9%, maar blijft met 29,4% de grootste. N-VA volgt met 20,6%, CD&V vervoledigt de top-3 met 18,2%. Groen groeit met 4,4% naar 15,7%. Verlies voor Open VLD dat op 8,9% uitkomt. Ook hier zijn de grootste klappen voor het VB: -8,2% maakt nog 3,4%. PVDA klokt af op 2,6%.

16:01 Aalst

Aalst (2/80): N-VA 29,8%, CD&V 18,1%, sp.a 16,9%. Open VLD 13,9%, VB verliest dik 10% met een score van 12,1. Groen klimt naar 6,9%, PVDA naar 2,3%.

15:58 Sint-Niklaas

N-VA 28,4%, sp.a-Groen 25,9% en CD&V 15,8%. VB 12,01 (-14,5%), Open VLD 6,9%, SOS 2012 1,9% en PVDA 1,9%.

15:51 Hasselt

HELEMAAL HASSELT van Hilde Claes haalt met 16/64 kiesbureaus geteld 32,8%. N-VA komt op 26,3%.CD&V is derde met 22%, Open VLD haalt 10%. VB verliest 8%, en komt uit op 5,3%.

15:44 Sint-Niklaas

N-VA haalt in Sint-Niklaas met 11/62 kiesbureaus geteld 27,1%. Voor sp.a-Groen wordt dat 27%, voor CD&V 14,5%. VB verliest 14% waardoor het nog 12,6% overhoudt. SOS 2012 van Wouter Van Bellingen komt op 7,5%, Open VLD 6,1%, de PVDA haalt 2%.

15:40 Lommel

In Lommel (2/26) haalt de Lijst van de burgemeester van Peter Van Pelthoven 35,8 procent (verlies van 6,6 %). CD&V 21,6, N-VA 16,6. Open VLD volgt op 10,3%, Groen op 5,7%. AKTIEF en Vlaams Belang sluiten de rij met 5,3% en 4,9% (-4,9%).

15:29 De eerste officiële uitslag (gedeeltelijk) is voor Hasselt. De lijst van burgemeester Hilde Claes (Helemaal Hasselt) verliest fors maar blijft de grootste partij.

Hasselt:

– Helemaal Hasselt 32,5 % (min 15,8 %)
– N-VA 27 %
– CD&V 19,3 %
– Groei – Open VLD 12,4 % (min 0,1 %)
– Vlaams Belang 5,4 % (min 8,4 %)
– Leefbaar Hasselt 3,5 %

Heist-Op-Den-Berg

De N-VA wordt de grootste partij in Heist-Op-Den-Berg. Dat blijkt uit de eerste tellingen. Er is nog maar 1 van de 15 kiesbureau’s geteld. Dit is de uitslag:

– N-VA: 23,7 %
– CD&V: 21,1 %
– Open VLD: 16,9 %
– SP.A: 16,4 %
– E.T.A: 6,8 %
– Vlaams Belang: 6,4 %
– Groen: 4 %
– Gr. Heist And. 4,3 %
– PVDA: 2,1 %

15:16 Ninove, Poperinge

Ninove (1/14) FORZA NINOVE 28,6%, Open Vld 21%, SP.A Groen 17,4%.

15:14 Waregem

Waregem (1/15 kiesbureaus): CD&V 56,7%, N-VA 16,8%, Open Vld 8,4%, SP.A 7,9%, Groen 7,4%, VB 2,9%.

15:05 Bree, Maarkedal, Oostrozebeke en Gavere

Gavere: Open Vld – VOG 44%, Gavere durft/ N-VA 22%, CD&V 19, SP.A-Groen 10%. VB 1,9%.
Maarkedal (1/3): CD&V 35,3%, Maarkedal Leeft 33,7%, N-VA 22%, SP.A 9%.
Oostrozebeke, waar slechts twee partijen opkomen en 1/3 getelde bureaus: CDV 72,4% N-VA 27,6%.

15:00 Resultaten voor Menen en Deerlijk

Menen, met 1 op 15 bureaus geteld: SP.A-Groen 25,6%; CD&V 20,6%; N-VA 15,4%. Open VLD verliest 4,6 procent en komt uit op 14,5%. Op Srad Menen en Nieuw halen respectievelijk 11 en 8%. Vlaams Belang beland na een klap van 7,5% op 5%.

Deerlijk, met 1/5 kiesbureaus geteld: CD&V op 42 procent, een verlies van 18 procent. N-VA haalt 19 procent, Open VLD 17%. SP.A 16%. VB haalt net geen 5%.

14:43 Eerste uitslagen: Herstappe, Sint-Lievens-Houtem en Heist-op-den-Berg

De uitslag in Herstappe was de minst spannendste, aangezien er maar 1 lijst opkwam: GB-IC.

In Sint-Lievens-Houtem; met 1 op 5 bureaus geteld, haalt de lijst Nieuw Houtem een absolute meerderheid met 51,6 procent van de stemmen, een winst van bijna 14 procent. CD&V verliest 4 procent en komt op net geen 16 procent. Open VLD volgt op de derde plaats met 13 procent, een duik van 9,3 procent. N-VA haalt bijna 13 procent, SP.A volgt op 7 (1,8 procent).

In Heist-op-den-Berg staat N-VA op 23,7%, CD&V op 21,1% en Open Vld op 16,9%. SP.A is goed voor 16,4%, ETA haalt 6,8, het VB 6,4. Groen rijft 4% binnen, GR-Heist AND. 2,7 en de PVDA+ 2,1%.



“Dit is de verantwoordelijkheid van een politieke partij die verandering wil brengen, maar dan maak ik mij zorgen over de kwaliteit van die partij.” De Mechelse burgemeester Bart Somers haalt ongemeen hard uit naar minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois voor een gebrekkige organisatie van de verkiezingen. Volgens Somers zijn de problemen zo groot dat ze de uitslag van de verkiezingen beïnvloeden.

Er is zware kritiek op Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois voor de organisatie van de verkiezingen. Onder meer voorzitters van kiesbureaus maar ook politici als de Mechelse burgemeester Bart Somers en burgemeester Christel Geerts van Sint-Niklaas zijn ontevreden.

Bart Somers gaat erg ver in zijn kritiek. ‘Overal in Vlaanderen vallen de nieuwe pc’s uit, zijn er problemen met de stemkaarten, enzovoort. Er zijn mensen die drie kwartier hebben aangeschoven. Ik begrijp de ergernis van de mensen”, zegt Somers. “Bovendien moesten sommige mensen later terugkomen, en dan is de vraag of ze dat nog wel gaan doen.”

“Het staat dan ook vast dat die problemen een effect hebben op de stembusslag. De problemen op Vlaams niveau dreigen zo af te stralen op het Mechelse stadsbestuur.”

“Dit is de verantwoordelijkheid van een politieke partij die verandering wil brengen, maar dan maak ik mij zorgen over de kwaliteit van die partij.”
“Minister Bourgeois moet dat ernstig evalueren, ook al omdat die problemen vooraf al gesignaleerd waren.”

Er zijn meer dan 600 problemen gemeld met de nieuwe manier van elektronisch stemmen. Het ging daarbij om 170 ernstige technische incidenten die niet meteen opgelost konden worden.

Bourgeois zegt dat de meeste problemen te wijten zijn aan menselijke fouten. Zo liet de voorzitter van een kiesbureau in Zoersel de computers in testmodus staan en moeten alle stemmen daar herteld worden.

13.38 uur: Geert Bourgeois: ‘Digitaal stemmen heeft ook voordelen’

Intussen gaan stemmen op om opnieuw met potlood en papier te stemmen. Geert Bourgeois sust: “Alles moet na de verkiezingen geëvalueerd worden. Enkele Europese landen beslisten om weer met potlood en papier te stemmen, maar de Vlaamse regering besliste anders. Digitaal stemmen heeft ook zijn voordelen, bijvoorbeeld voor de veiligheid. De resultaten zijn ook veel sneller bekend.”

13.27 uur: Antwerpen moest in allerijl op zoek naar zeven nieuwe voorzittersIn Antwerpen is de stembusgang bijzonder moeizaam op gang gekomen. Naast tal van technische problemen moest er in allerijl gezocht worden naar zeven nieuwe voorzitters van stembureaus. Het laatste bureau kon uiteindelijk pas om 9.45 uur de deuren openen.

“Tussen gisteravond en vanochtend 8 uur hebben er nog zes voorzitters afgebeld, voornamelijk wegens ziekte”, zegt Mark Jespers van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, verantwoordelijk voor de stembureaus.

“Daarnaast is er in Deurne zelfs één gewoon niet opgedaagd. We hebben ook wat bijzitters moeten vervangen, maar op dat vlak waren de problemen niet groter dan andere jaren.”

Volgens Jespers zorgden ook technische problemen voor heel wat vertraging. “Dat was vooral bij het opstarten van de computers het geval. Verschillende bureaus zijn dan ook pas later kunnen starten, het laatste was in Merksem om 9.45 uur. Intussen verloopt alles vrij vlot.”

13.24 uur: In Zoersel moeten stemmen herteld wordenGuido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur zegt dat in totaal veertig à vijftig stembureaus te laat werden geopend. In een schooltje in Brasschaat, waar vier stembureaus waren ondergebracht, ging een stembureau zelfs helemaal niet open. “De kiezers werden afgeleid naar de drie andere stembureaus. Daardoor waren er wel langere files.”

Er waren ook andere incidenten. In Zoersel bijvoorbeeld liet de voorzitter van een stembureau in het begin alle stemmen in “testmodus” registreren, waardoor die stemmen ongeldig waren. Kiezers moeten hun stemmen er niet opnieuw uitbrengen, maar de stemmen moeten op het hoofdbureau wel opnieuw ingebracht worden.

“Bij iedere verkiezing moeten stemmen herteld worden”, zegt Decoster. “Zolang het op niet te veel plaatsen gebeurt, zijn er geen
problemen.”

13.23 uur: 170 ernstige technische incidentenIn totaal zijn er bijna 170 “ernstige” technische incidenten geweest zondagvoormiddag in de stembureaus in Vlaanderen. Die stembureaus lagen gedurende een tijdje stil. Dat zegt Guido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

Volgens Decoster waren er in totaal een zeshonderdtal oproepen vanuit stembureaus, waarvan bijna honderdzeventig ernstig. “Die bureaus lagen gedurende korte of lange tijd stil. Een tiental problemen werd niet binnen de dertig minuten opgelost. De kiezers werden altijd afgeleid naar andere stembureaus, al dan niet tijdelijk.”

13.19 uur: Bekijk ook onze fotoslider Gemeenteraadsverkiezingen 2012 in beeld
13.17 uur: In Brasschaat is een kiesbureau nog altijd niet geopend wegens technische problemen. De kiezers moeten hun stem uitbrengen in een ander kiesbureau 13.14 uur: Geert Bourgeois: ‘Niet dramatiseren’Vlaams minister van Binnenlands Bestuur zegt dat de problemen in de stemhokjes niet mogen gedramatiseerd worden. ‘Slechts tien tot 15 procent van de problemen is te wijten aan de computers. De rest is een gevolg van grote menselijke fouten, zoals in Zoersel waar een voorzitter de computers in test modus liet staan.’

‘Dit nieuwe systeem heeft vele voordelen zoals controle, veiligheid, tegengaan van manipuleren van voorkeurstemmen. We gaan de resultaten sneller dan ooit kennen.’

13.12 uur: Voorzitter kiesbureau laat computers in testmodus staanVlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois maakt bekend dat de voorzitter van en kiesbureau in Zoersel de computers de hele ochtend in testmodus heeft laten staan. Dat betekent dat de stemmen van de kiezers niet geregistreerd zijn. Er moet een oplossing gezocht worden voor dit probleem.

13.09 uur: Dispatching: zowel technische als menselijke problemen

Nog in het VRT-journaal zegt projectleider Tom Doesselare van het Coördinatiecentrum dat het zowel om technische als om menselijke fouten gaat.

13.07 uur: Voorzitter stembureau Oostende klaagt over technische problemenIn het Journaal van VRT doet ook de voorzitter van een stembureau in Oostende zijn beklag over de technische problemen. ‘We hebben naar de dispatching gebeld voor hulp, maar we waren nummer 1298 op de wachtlijst.’

13.00 uur: De kiesbureaus waar gestemd wordt met papier en potlood sluiten hun deuren 12.54: Geen problemen in faciliteitengemeenten
In de Vlaamse faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem waar de inwoners zowel van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte als van het Franstalige gemeentebestuur een oproepingsbrief in de bus kregen, verloopt alles vlot. In de praktijk aanvaarden de voorzitters van de stembureaus beide brieven. Er deden zich ook geen communautaire incidenten voor.

12.52 uur: Bart De Wever: ‘De kiezer legt de kaarten op tafel. Wij moeten ze vanavond oprapen en ermee beginnen spelen.’ 12.28 uur: Wouter Van Besien hoopt dat Groen in 50 tot 60 gemeenteraden meer dan vorige keer verkozen wordt 12.26 uur: Ook problemen in Kortrijk en RoeselareKandidaat-burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet via Twitter weten dat hij in een lange wachtrij stond aan te schuiven om zijn stem uit te brengen. “Dat klopt”, klinkt vanuit Kortrijk. “Er zijn een aantal problemen aan de Houtmarkt geweest, maar die zijn vrij snel verholpen. Rond 9 uur waren alle computers operationeel. Volgens onze jongste update zijn er nog een aantal wachtrijen, maar dit is ook een piekuur.”

Ook in Roeselare waren er een aantal problemen. “Het is een gemengd verhaal”, laat burgemeester Luc Martens weten. “Nu en dan waren er problemen. Als je weet dat het een half uur duurt om een computer opnieuw op te starten, dan weet je dat de rijen aanzwellen. Maar in heel veel bureaus loopt alles voorspoedig en zijn er geen problemen.”
12.17 uur: Bourgeois reageert op problemenVlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois reageert en zegt dat het meestal om menselijke fouten gaat. In 80 procent van de gevallen, schat Bourgeois, worden de voorschriften niet correct nageleefd. In de rest van de gevallen gaat het over problemen met de computers zelf.

12.08 uur: Sommige kinderen leggen aan hun ouders uit hoe ze de stemcomputers moeten gebruiken

Van onze verslaggever die bijzitter is
12.02 uur: Ook burgemeester Bart Somers van Mechelen heeft forse kritiek op Geert BourgeoisBart Somers, Open VLD-burgemeester van Mechelen, uit kritiek op Vlaams minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA). “Geert Bourgeois slaagt er niet in een degelijk computersysteem op de poten te zetten.” Somers moest door de problemen zelf lang aanschuiven om zijn stem uit te brengen.

12.00 uur: Driekwart van de kiezers heeft al gestemd
In de kiesbureaus waar met potlood en papier wordt gestemd, kan je nog terecht tot 13 uur. Waar elektronisch wordt gestemd, blijven de stembureaus open tot 15 uur. In Brussel kan je stemmen tot 16 uur.

Voor de middag heeft al 75 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.

11.52 uur: Al meer dan 600 problemen gemeld met elektronisch stemmenDe nieuwe manier van elektronisch stemmen levert almaar meer problemen op. Tien tot vijftien procent van de problemen zijn ernstig en kunnen niet of niet meteen opgelost worden.

11.49 uur: Onze verslaggever is bijzitterVolg ook de live verkiezingsblog van onze verslaggever die bijzitter is in een kiesbureau aan zee. De bijzitters krijgen er pintjes geserveerd.

11.16 uur: Problemen blijven aanhouden in Sint-GillisIn de Bordeauxstraat in Sint-Gillis blijven de technische problemen in de stembureaus voorlopig aanhouden. In stembureau 1 is het stemmen, rond 11 uur, gestaakt wegens technische problemen. In bureau 4 moet de registratie van de kiezers manueel gebeuren, maar werken de stemcomputers normaal, en in bureau 7 zijn er problemen met het scannen van de stemmen.

10.57 uur: Burgemeester Sint-Niklaas niet tevreden over organisatie van de verkiezingen door Binnenlandse ZakenIn Dendermonde en Sint-Niklaas is telkens een elektronisch stembureau pas om 9 uur opengegaan door problemen met de apparatuur. De burgemeester van Sint-Niklaas is niet tevreden over het materiaal en de back-up van Binnenlandse Zaken.

“De back-up van Binnenlandse Zaken is niet wat het moet zijn” aldus burgemeester Christel Geerts. “Er zijn ook voortdurend kleinere problemen met papier dat vastloopt in printers. Terwijl Bourgeois de nieuwe apparatuur met veel poeha aankondigde, zijn we niet onverdeeld tevreden.”

Op het hoofdbureau is te horen dat de problemen te wijten zouden zijn aan kiezers die hun stemkaart in de gleuf van de printer
steken, waardoor het papier vastraakt.

In Dendermonde-centrum startte ook één stembureau met een uur
vertraging op. In tien van de veertig bureaus waren kleinere problemen gemeld, maar die zijn opgelost. Volgens het hoofdbureau daar waren de problemen te wijten aan “kinderziektes”.

10.38 uur: Bijkomende technische problemen in Kortrijk, Antwerpen, Leuven, Hallen, Peer en GenkIn Leuven kan op dit ogenblik in elk stembureau wel degelijk gestemd worden, maar vooral op twee stemlocaties in Kessel-lo (De School en het Koning Boudewijnstadion) zijn er lange wachtrijen omdat in enkele van deze stembureaus een of meer computers nog steeds niet werken.

10.34 uur: Bart De Wever brengt zijn stem uit
10.23 uur: Man overlijdt in stembureau
In Eksaarde, een deelgemeente van Lokeren, is een hoogbejaarde man overleden in een stembureau. De man werd onwel werd in de Stedelijke Basisschool in Eksaarde-Dam.

Er werd een reanimatieteam ter plaatse gestuurd, maar hulp kon niet meer baten. Volgens de lokale politie gaat het om een natuurlijk overlijden.

10.22 uur: Hommeles op kartijllijst met N-VA in De PanneIn De Panne is nog wat interne heibel ontstaan in VISIE 2020 &
N-VA, een kartel van de Vlaams-nationalisten, Open Vld en LDD in De Panne. Aanleiding was een Franstalige brief die uittredend schepen Roland Florizoone rondstuurde. N-VA distantieerde zich van de flyer waarop het logo van de Vlaams-nationalistische partij te zien is.

10.08 uur: Daniël Termont relativeert de peilingenIn de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen is de Gentse burgemeester Daniël Termont steevast de populairste burgemeester van Vlaanderen genoemd.

Vanochtend relativeert Termont de peilingen. “Het is uiteraard beter in de peilingen op winst te staan, dan weggehoond te worden. Maar we houden de voeten op de grond.”

10.06 uur: Patrick Janssens heeft al gestemd, Bart De Wever nog nietIn Antwerpen, de stad waar het meest rond te doen was in de aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen heeft Patrick Janssens (SP.A) zijn stem al uitgebracht, zo zei hij op VTM. Ook de burgemeester moest een halfuur wachten. “Dit is tot nu toe ene dag als alle andere. Pas vanaf de stembussen gesloten worden, en het wachten is op de resultaten word ik nerveus.”

Alvast een punt waarop Bart De Wever (N-VA) overeenkomt met zijn rechtstreekse concurrent: “Dat gevoel is erg herkenbaar. De teerling is geworpen nu. Als de uitslagen beginnen binnenkomen, dan valt er een steen in de maag.”

Bart De Wever gaat rond deze tijd zijn stem uitbrengen. Hij gaat vandaag ook nog sporten en wat tijd met zijn familie doorbrengen.

10.04 uur: Stembusgang is bezig. Kleine problemen met nieuw stemsysteem
De stembusgang is 2 uur aan de gang. Het Coördinatiecentrum van Binnenlandse Zaken kreeg al 250 oproepen over problemen met stemcomputers binnen. In 20 bureaus kon de stembus niet op tijd beginnen. Dat was onder meer het geval in Antwerpen en Leuven, zo zegt Guido Decoster, de directeur van het Coördinatiecentrum.

Er zijn in totaal 6.163 stembureaus. In iets meer dan de helft van de bureaus (3.138) wordt met het nieuwe digitale systeem gestemd, in 3.025 bureaus gebeurt dat met potlood en papier.

10.02 uur: Vandaag is het aan u. U beslist wie de volgende zes jaar de dienst uitmaakt in uw gemeente en in uw provincie.

10.00 uur: Goeiemorgen. Welkom bij de LIVE verkiezingsblog van Knack.be over de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012

Eddy Eerdekens / Simon Demeulemeester / Renske De Maesschalck / Laura Van Roey

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 is N-VA de grootste partij in de volgende gemeenten:

– Aalst

– Antwerpen

– Arendonk

– Beerse

– Boom

– Borsbeek

– Evergem

– Geel

– Halle

– Herent

– Heusden-Zolder

– Hooglede

– Izegem

– Lier

– Lubbeek

– Mol

– Mortsel

– Oud-Turnhout

– Rijkevorsel

– Roeselare

– Schilde

– Schoten

– Sint-Katelijne-Waver

– Stabroek

– Turnhout

– Zoersel

– Zonnebeke

– Zottegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content