Kwart van holebi’s en transgenders ondernam poging tot zelfdoding

Vlaggen tijdens Antwerp Pride © BELGA

Ruim een kwart van de Vlaamse holebi’s en transgenders heeft al minstens één poging tot zelfdoding ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP).

De Morgen bericht over het onderzoek.

Uit een steekproef bij 656 holebi’s en 248 transgenders blijkt dat 26,5 procent van de deelnemers uit de lgbt-gemeenschap al één of meerdere pogingen tot zelfdoding heeft ondernomen. Meer specifiek heeft 22 procent van de holebi’s en 38,7 procent van de transgenders zich één of meerdere keren van het leven proberen te beroven. Maar liefst 80 procent van de transgenders heeft al eens zelfdoding overwogen. De cijfers liggen hoger dan wat de onderzoekers hadden verwacht.

Volgens het onderzoek zijn dit de risicofactoren: het in aanraking komen met homofoob en transfoob geweld, de reactie van ouders bij een coming-out en de bereidheid tot het zoeken van psychische hulp.

‘Intentieverklaringen zijn één ding’

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat er een specifieke aanpak komt voor de lgbt-gemeenschap en wil de verschillende organisaties oproepen om de komende maanden samen na te denken over preventieve acties. Gerichte campagnes zijn essentieel, vinden de onderzoekers van de UGent, maar er moet ook aandacht worden besteed aan een veilig klimaat voor holebi’s tout court.

Bij de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen Çavaria wordt de aandacht toegejuicht, al blijft men op de hoede. “Intentieverklaringen zijn één ding, concrete plannen een ander.”

(Belga/RR)

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content