Kris Peeters waarschuwt: 'In juli gaan we pas écht diep snijden'

16/04/16 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:19

Vergeet de begrotingscontrole van de paasvakantie, zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V)."Dat was slechts een vingeroefening voor wat ons deze zomer wacht: de begrotingsopmaak voor 2017. Dan gaan we pas echt in de diepte moeten snijden." Niemand zal ontsnappen. Ook de grote vermogens niet.

Kris Peeters waarschuwt: 'In juli gaan we pas écht diep snijden'

© belga

"Niemand vindt van zichzelf dat zijn levensstandaard te hoog ligt", zegt Peeters zaterdag in een interview met Het Laatste Nieuws. "Niet de werklozen, niet de werknemers. Niet de gepensioneerden, niet de gefortuneerden. Maar het punt is: we leven met zijn allen boven onze stand. Wij allemaal. De regering moet de moed hebben om iedereen rechtvaardig te laten meewerken aan het herstel van dat evenwicht."

Op de verkiezingsjaren 2018 en 2019 mag de regering-Michel niet te veel rekenen, waarschuwt Peeters. "De begroting voor 2017 wordt cruciaal. Een chirurg snijdt nooit dieper dan nodig. Tot dusver lukte het wel door de accijnzen op diesel en tabak te verhogen of door het vervroegd incasseren van een aantal inkomsten." Maar dat soort kunstgrepen volstaat straks niet meer, voorspelt Peeters.

"Anders komen we niet aan 3,4 of 3,6 miljard. Dat niemand zich illusies maakt: alle voorstellen komen dan weer op tafel. Ook de dual income tax (met één belasting op alle inkomsten uit vermogen, red)." Bij de onderhandelingen over de taxshift vorige zomer legde CD&V die dual income tax al vergeefs op tafel. De coalitiegenoten waren er geen voorstander van.

Ondanks zijn waarschuwing aan de bevolking roept Peeters de regering-Michel op tot koelbloedigheid wanneer de vakbonden straks actie voeren tegen de hervormingen van het ambtenarenpensioen en de flexibele werkweek.

"Nu al draaien welgeteld 1.093.406 werknemers mee in sectoren die werken met een 38 urenweek op jaarbasis. Niemand is daar slechter van geworden", aldus Peeters.

(Belga/BO)

Onze partners