Kris Peeters verbiedt Mini Miss België

20/06/16 om 06:57 - Bijgewerkt om 12:06

De allereerste Mini Miss België, op 21 juli, krijgt van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geen toestemming om door te gaan, omdat de inspectiedienst Toezicht op de Sociale Wetten oordeelt dat het om 'kinderarbeid' gaat. Organisator Charline Devos gaat een afwijking aanvragen op de wetgeving.

Kris Peeters verbiedt Mini Miss België

© Belga

Dat meldt schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. 'Los van het feit dat ik Mini Miss of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vind, is de wetgeving duidelijk', zegt Kris Peeters. Volgens die wet mogen kinderen jongeren dan 15 jaar geen arbeid verrichten, en mogen dergelijke omstandigheden geen schadelijke effecten hebben op het welzijn van het kind.

'Door een schoonheidsideaal te promoten heeft een Mini Missverkiezing mogelijk een schadelijke impact op een heel brede groep kinderen. Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft. Dat maakt een schoonheidswedstrijd anders dan een talentenshow of sportwedstrijd voor kinderen. Daar kan een kind groeien in zijn talent door te oefenen en feedback te krijgen', luidde het advies van de inspectiedienst Toezicht op de Sociale Wetten.

Lees ook de opinie van Cathérine Ongenae: 'Schattig zijn is geen talent'

Organisator Darline Devos maakt zich sterk dat de verkiezing toch zal doorgaan. 'Ik ga een dossier samenstellen en zal het aan de arbeidsinspectie bezorgen, met wie we goed samenwerken. We zijn een organisatie die enkel zaken doet binnen een wettelijk kader. Er hebben zich zowat 200 meisjes ingeschreven. Die ga ik niet teleurstellen. Ik ga daarom een afwijking aanvragen op de wetgeving.' (Belga/KVDA)

Onze partners