Willem-Frederik Schiltz (Open VLD)
Willem-Frederik Schiltz (Open VLD)
zetelt voor Open VLD in het Vlaams Parlement
Opinie

16/02/14 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:33

Kranten bedelen is geen taak voor de overheid

De regering schrijft binnenkort een aanbesteding uit om de kranten aan huis te bedelen bij abonnees. 'Een belangrijke stap om het monopolie van bpost te doorbreken en de vrije markt te laten spelen', zegt Open VLD-Kamerlid Willem-Frederik Schiltz. Hij vindt niet dat het een taak van de overheid is om de krant thuis te bezorgen en stelt de jaarlijkse subsidie van ¤200 miljoen in vraag.

Het is de Europese Commissie die de Belgische overheid dwong om de krantenbedeling openbaar aan te besteden in plaats van die automatisch aan bpost toe te kennen. Dat bedrijf ontvangt jaarlijks ¤200 miljoen subsidies om de krant 's morgens tijdig in de bus van de abonnee te bezorgen. Als liberalen en voorvechters van de vrije markt drongen wij sinds lange tijd aan op het doorbreken van het monopolie van bpost. Nu is het nog zaak om alternatieve kandidaten voldoende tijd te geven om een concurrerend alternatief voor bpost in de markt te zetten. Liberaliseren, het blijft een moeizaam proces, vooral in België.

Kranten bedelen, is dat een overheidstaak?

Hoe dan ook zal de aanbesteding ervoor zorgen dat deze 'overheidstaak' zo efficiënt en goedkoop mogelijk wordt uitgevoerd. Maar ik vraag me af of het bedelen van kranten aan abonnees wel een overheidstaak is. In lang vervlogen tijden had de subsidie zeker haar bestaansrecht: ze gaf elke burger gelijke toegang tot informatie op een zelfde moment. Maar dat argument verliest al haar kracht in dit digitaal en mobiel tijdperk. Elke burger heeft instant-toegang tot informatie via onder meer radio, tv, internet en moet niet langer met paard en kar over onverharde wegen naar het dorp trekken om nieuws te consumeren. De oorspronkelijke bestaansreden van de subsidie is dus achterhaald. Ja, toegang tot informatie is een basisbehoefte, net als voedsel. Maar daarom subsidiëren we Colruyt nog niet om onze boodschappen gratis aan huis te leveren.

Lees meer over:

Onze partners