Koning aanvaardt ontslag regering-Leterme

26/04/10 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

Eerder had de koning Didier Reynders van zijn bemiddelingsopdracht ontheven.

De koning heeft maandagavond het ontslag van de regering-Leterme aanvaard.

Yves Leterme had het ontslag van zijn regering op donderdag 22 april aan de vorst aangeboden.

Dat gebeurde nadat Open VLD het vertrouwen in de regering had opgezegd omdat de deadline die de partij had gesteld voor een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde niet werd gehaald.

De koning hield het ontslag in beraad. Hij stelde op zaterdag 24 april een bemiddelaar aan om uit de impasse te geraken.

Maar MR-voorzitter en vicepremier Didier Reynders slaagde er niet in de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde weer op gang te trekken, al toonde hij zich maandagochtend nog zeer optimistisch door te verklaren dat alle elementen aanwezig waren om de onderhandelingen weer op te starten.

De afgelopen dagen was echter gebleken dat de Franstalige partijen grote moeite hadden met de nieuwe deadline (een oplossing tegen donderdag 29 januari) die Open VLD had gesteld. FDF-voorzitter Olivier Maingain noemde dat maandagochtend onredelijk.

In de loop van maandagnamiddag vroeg Reynders aan de koning om van zijn opdracht ontheven te worden. De koning ging in op die vraag.

Daarop ging Leterme naar het koninklijk paleis. Na afloop van de audiëntie liet het paleis weten dat de koning het ontslag van de regering-Leterme heeft aanvaard.

De koning heeft de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken.

Onze partners