Komen taallessen voor erkende vluchtelingen in het gedrang?

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) © Belga

Het budget voor lessen Nederlandse Tweede Taal (NT2) zal in 2017 stevig krimpen. De regering ondergraaft het integratiebeleid, claimen sp.a en groen. Minister Crevits stelt dan weer dat er geen budgettaire problemen voorzien worden.

Voor dit jaar voorzag de Vlaamse regering 18,5 miljoen euro extra voor cursussen Nederlands voor vluchtelingen. Met dat geld werden 73 voltijdse leraren ingezet om 929 extra modules Nederlands Tweede Taal (NT2) te organiseren voor in totaal 16.000 extra cursisten.

Joris Vandenbroucke
Joris Vandenbroucke© Belga Image

Ook in 2017 zullen die lessen broodnodig zijn. ‘Volgens staatssecretaris Theo Francken zullen er in 2017 naar verwachting tussen de 14.000 en de 15.600 vluchtelingen zullen worden erkend. Dat zijn er evenveel als in 2016′, zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. Maar het voorziene budget gaat volgend jaar flink op de schop. Sp.a spreekt van een ‘schrapping’, Groen houdt het op een ‘halvering’. ‘Met andere woorden: terwijl de nood alleen maar groter wordt, schrapt de Vlaamse regering de extra lessen Nederlands voor vluchtelingen’, aldus Vandenbroucke.

Feit is in ieder geval dat er heel wat minder middelen beschikbaar zijn. Volgens Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is voor 2017 10,2 miljoen euro voorzien. ‘Het uitgangspunt is dat de continuïteit van de opgestarte trajecten gegarandeerd kan blijven’, aldus de CD&V-minister. Over de verdeling van de middelen zijn volgens minister Crevits onderhandelingen gevoerd. ‘Het aanbod voor de eerste maanden van 2017 komt niet in het gedrang’, klinkt het. ‘Als er bijsturingen nodig zijn, dan zullen de nodige maatregelen worden genomen’, besluit minister Crevits.

Haar woordvoerder, Katrien Rosseel, benadrukt ook dat er in het vorige budget met een provisie gewerkt werd, en dat dus niet de volledige 18 miljoen nodig was. ‘De eerste maanden van volgend jaar is er zeker geen probleem. Als er daarna moet bijgestuurd moet worden, zullen we dat doen.’

‘Vlaamse regering ondergraaft integratie’

Het teruggeschroefde budget veroorzaakt volgens Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) de nodige onrust bij de medewerkers van de Centra voor Basiseducatie, zowel over de verdeling van de middelen als over de eigen jobzekerheid en de verderzetting van reeds opgestarte inburgeringstrajecten. ‘Volgens de medewerkers zullen er door een tekort aan middelen honderden erkende vluchtelingen volgend jaar geen Nederlandse les meer kunnen volgen. De Vlaamse regering ondergraaft de integratie van de erkende vluchtelingen in onze samenleving, en dat is onaanvaardbaar.’

Partner Content