Koen Geens: 'Geen vermogenswinstbelasting als trofee? So What'

19/09/15 om 13:48 - Bijgewerkt om 14:00

Bron: Knack

Minister van Justitie, Koen Geens vindt dat het gedaan moet zijn met de kritiek op zijn partij CD&V. Na bijna een jaar deel uit te maken van regering-Michel is de minister zeer tevreden over het parcours dat zijn partij heeft afgelegd.

Koen Geens: 'Geen vermogenswinstbelasting als trofee? So What'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). © Belga

'Ik kan de taxshift met bravoure verdedigen, want het is er één om trots op te zijn', zegt hij in een interview met De Tijd.

Volgens Geens heeft zijn partij zich aan haar woord gehouden. "Er is een taxshift, op het vlak van pensioenen leven we onze beloftes na en op Justitie doe ik wat ik heb aangekondigd. Wat kan men nog meer verwachten na twaalf maanden?", aldus de minister.

Nochtans was de achterban van de partij niet te spreken over de taxshift. Zo bleef de verhoopte vermogenswinstbelasting van de christelijke vakbond ACV en de werknemerskoepel Beweging.net uit. De zwaarste lasten worden niet gedragen door de breedste schouders, klinkt het nog altijd bij hen.

"Niet tegen elke prijs"

Geens is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn net de grootste vermogens de nieuwe inkomstenbron. "Waarover wordt dan geklaagd? Omdat er één type belasting niet is gekomen omdat de anderen in ruil een te zware toegeving eisten? So what."

In het interview met de krant benadrukt hij dat CD&V lang voor de andere partijen een pleitbezorger was van een daling van de lasten op arbeid. "Als minister van Financiën in de vorige regering ben ik daarmee begonnen en nu maken we het werk af."

De minister van Justitie geeft toe dat de vermogenswinstbelasting voor zijn partij een mooie kers op de taart was geweest, maar niet tegen eender welke prijs. "De prijs die mijn partij daarvoor moest betalen - het inperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd - was veel te hoog", besluit Geens. (NS)

Lees meer over:

Onze partners