Kinderartsen vragen uitstel wet euthanasie voor minderjarigen: ‘Er is geen vraag naar’

Jean-Jacques De Gucht © CNN

In een open brief aan de partijvoorzitters vragen 39 kinderartsen om de wet op euthanasie voor minderjarigen uit te stellen tot na de verkiezingen. ‘Er is geen vraag naar.’

Er bestaat in de dagelijkse praktijk geen echte vraag voor de uitbreiding van de euthanasiewet tot minderjarigen. Dat zeggen 39 kinderartsen en academici in een open brief aan de partijvoorzitters.

Ze willen de uitbreiding naar eigen zeggen niet onder de mat vegen, maar vragen alleszins uitstel tot een volgende legislatuur, waardoor er meer bedenktijd komt. De brief is onder meer ondertekend door het diensthoofd Neonatologie van het AZ St Jan in Brugge en het afdelingshoofd Kinderneurologie van het UZ Leuven.

“Een spontane of weloverwogen vraag naar levensbeëindiging bij minderjarigen komt in de praktijk eigenlijk nooit voor”, stelt de groep. “Zelfs de meest complexe medische gevallen kunnen binnen het huidige juridische kader opgelost worden met de middelen en expertise die voorhanden zijn.”

De huidige medische stand van zaken in België voorziet volgens de artsen ruimschoots in middelen om het lijden bij zwaar zieke patiënten te verzachten. “Het uitgangspunt hierbij is dat geen enkele patiënt, en dus ook geen enkel kind nodeloos mag lijden. De zorg voor de omgeving van zwaar zieke kinderen is op zich al zwaar om dragen. De mogelijke confrontatie met een ethisch heel moeilijk thema zoals actieve levensbeëindiging zal de last en stress voor zorgverleners én ouders allen maar doen toenemen.”

De inschatting zal volgens de artsen steeds subjectief blijven. “In het huidig wetsvoorstel is de oordeelsbekwaamheid van de minderjarige opgenomen als voorwaarde om een mogelijk verzoek naar euthanasie ontvankelijk te verklaren. In de praktijk bestaat er echter geen enkele objectieve methode om te bepalen of een kind oordeels- of handelingsbekwaam is. Het blijft dus bij een subjectieve en beïnvloedbare inschatting”, besluiten ze. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content